Dit zijn geen normale tijden. Het coronavirus houdt onze samenleving al anderhalf jaar in haar greep en helaas zijn we nog niet van het virus af. De delta-variant van het virus is hardnekkig en geeft nog meer onzekerheid en zorgen. Dat heeft enorme impact op onze samenleving. Op de zorg, onze publieke sector, ons welzijn en op de economie.

De coronastrategie schiet tekort. Het kabinet is steeds te laat met ingrijpen en handelen. Het kabinet beroept zich op de eigen verantwoordelijkheid van burgers, terwijl een duidelijke visie ontbreekt. Er wordt onvoldoende vooruitgekeken. Het versoepelen van de maatregelen in oktober 2021 was te snel en teveel tegelijkertijd. Tegen het advies van OMT in. Tegelijkertijd werd de testinfrastructuur voor de GGD’en en Testen voor Toegang afgeschaald, de steunpakketten afgebouwd en het coronatoegangsbewijs geïntroduceerd. Niet wetende welk effect dit zou hebben op de besmettingen of de druk op de zorg. Dit ad-hoc beleid van het kabinet zorgt ervoor dat het vertrouwen in de politiek afneemt en het draagvlak voor nieuwe maatregelen steeds verder slinkt. Terwijl het zo belangrijk is dat we samen corona bestrijden. Corona zal blijven, dus we moeten voorlopig leren leven met het virus. Maar wel op een manier zodat de zorg het aankan.

Het merendeel van de Nederlanders is het afgelopen jaar gevaccineerd (88,3%). De vaccins zijn erg effectief als het gaat om het tegengaan van ziekenhuisopnames. Maar we leren nu ook dat het effect van de vaccins terugvalt en dat ook gevaccineerde mensen anderen kunnen besmetten. In combinatie met het versneld loslaten van de 1,5 meter en andere basismaatregelen heeft dit als direct gevolg dat het aantal besmettingen sterk toeneemt. Daarom is het belangrijk dat het kabinet zo snel mogelijk de zorg opschaalt en haast maakt met de boosterprikken.

De coronacrisis laat de effecten zien van neoliberaal beleid. Door marktwerking is de overheid de controle op de zorg kwijtgeraakt, is de zorgcapaciteit op de intensive care ondermaats en is de GGD uitgekleed. Dankzij de tomeloze inzet van onze zorgverleners worden nog steeds heel veel patiënten geholpen. Alleen al daarom verdienen zij meer dan applaus.

Nieuws en artikelen

Binnenhof
Nieuws COVID-19

Coronaspoedwet moet bij verlenging eerst langs Tweede én Eerste Kamer

De Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 moet vanaf 1 maart, voordat deze verlengd wordt, eerst langs de Tweede en de Eerste Kamer voor toestemming.

03 feb 2022

Lees meer
zorg in het ziekenhuis
Nieuws Zorg

Naar een pandemie-bestendige zorg: aandacht voor zorgverleners, preventie en zorgbuffers

Er is een langetermijnstrategie nodig om ervoor te zorgen dat de zorg in de toekomst pandemie-bestendig wordt.

31 jan 2022

Lees meer
corona test
Nieuws COVID-19

Ruim vier miljoen testen per week beschikbaar om samenleving veilig te openen

GroenLinks wil dat het kabinet serieus kijkt naar de mogelijkheid van negatieve testbewijzen voor het veilig openen van de samenleving.

20 jan 2022

Lees meer
Jongen met mondkapje
Nieuws COVID-19

GroenLinks wil dat wetenschap onafhankelijker adviseert aan politiek

GroenLinks wil dat het demissionair kabinet meer en eerder inzage geeft in de modellen die het gebruikt om het coronabeleid te bepalen.

02 dec 2021

Lees meer
corona test
Nieuws COVID-19

Zet in op meer testen in aanpak coronacrisis

GroenLinks is geen voorstander van invoering van 2G, waarmee mensen die niet gevaccineerd zijn de toegang wordt ontzegd tot het maatschappelijk leven.

16 nov 2021

Lees meer
Afbeelding met de woorden covid-19 erop
COVID-19

Waarom wij tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs hebben gestemd

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft het kabinetsplan gesteund om het coronatoegangsbewijs, ook wel de coronapas, op meerdere plaatsen verplicht te stellen.

Lees meer
Lege zaal
Nieuws Cultuur

GroenLinks en PvdA willen dat het steunpakket voor de culturele en creatieve sector wordt verlengd

GroenLinks en PvdA willen dat de steunmaatregelen voor de culturele en creatieve sector met een half jaar worden verlengd na 1 oktober.

27 sep 2021

Lees meer
Afbeelding met de woorden covid-19 erop
Nieuws COVID-19

Communicatie over corona moet volwassener

De Tweede Kamer onderbreekt het zomerreces om vanwege de snel stijgende besmettingscijfers te debatteren over het coronabeleid van de afgelopen weken.

14 jul 2021

Lees meer
Vaccineren
Nieuws Europa

Europees Parlement: geef patenten coronavaccins vrij

Het Europees Parlement stemt in met het voorstel van de Groenen om farmaceuten te verplichten om hun patenten op coronavaccins af te staan met een zogenaamde...

09 jun 2021

Lees meer
teststaafje
Nieuws

Gratis testen en thuis testen opgenomen in Tijdelijke wet toegangstesten

Nederland zit nog steeds in een lockdown. Op dit moment hebben we te maken met een factor 60 meer coronabesmettingen dan vorig jaar zomer. Dat betekent dat we...

11 mei 2021

Lees meer
teststaafje
Nieuws COVID-19

GroenLinks kritisch op wet tijdelijke testbewijzen

‘Het leven kan achterwaarts worden begrepen, maar dient voorwaarts te worden geleefd.’ Met dit citaat van de Deense filosoof Søren Kierkegaard begon GroenLinks...

06 mei 2021

Lees meer
Horeca
COVID-19

Geen vaccinatieplicht, wél kijken naar wat veilig kan

GroenLinks is tegen een directe of indirecte vaccinatieplicht. Wij vinden het vaccin belangrijk maar vinden ook dat mensen zelf de keuze mogen maken of ze het...

Lees meer