GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak: “Het is geweldig dat het Europees Parlement wederom een TRIPS-waiver steunt. Farmaceuten blijven volhouden dat het geen zin heeft om patenten vrij te geven omdat er geen andere producenten zouden zijn. Maar we zien tegelijkertijd dat het aanbod van Canada tot Bangladesh om meer vaccins te produceren wordt afgewezen door de farmaceuten.” 

Een TRIPS-waiver moet ervoor zorgen dat patenten op de vaccins worden opgeheven, zo kan er wereldwijd gebruik worden gemaakt van de data en kennis om zo productie op te schalen. Van Sparrentak: “Nu is het aan de Europese Commissie om zich bij de andere landen die om een TRIPS-waiver roepen aan te sluiten en het vergroten van de productie van vaccins niet langer te blokkeren.”

Ook de Amerikaanse president Joe Biden sprak afgelopen maand steun uit voor een TRIPS-waiver, maar de EU bleef zich tot nu toe verzetten en hield zelfs het starten van  onderhandelingen hierover tegen. Met een meerderheid voor het opheffen van patenten in het Europees Parlement kan de Europese Commissie niet langer wachten met het uitspreken van steun en het starten van onderhandelingen.

“Op dit moment hebben tien rijke landen driekwart van alle vaccins in handen. In deze mondiale gezondheidscrisis mag het verdienmodel van farmaceuten geen belemmering zijn voor een zo snel mogelijke wereldwijde vaccinatie“, besluit Van Sparrentak.