Bas Eickhout

Alles over de Europese verkiezingen.

Lees meer over ons verkiezingsprogramma en de kandidaten op de GroenLinks-PvdA website.

GroenLinks zet zich in voor een sterker Europa:

  • Een Europa dat strijdt voor klimaatrechtvaardigheid. We doen er alles aan om Europese én wereldwijde afspraken te maken om de klimaatcrisis tegen te gaan. De sterkste schouders en de grootste vervuilers dragen daarbij de zwaarste lasten.
  • Een Europese markt waarbij de belangen van mensen zwaarder wegen dan die van grote multinationals. We zorgen voor goede en duurzame banen en maken een eind aan schijnzelfstandigheid, dakloosheid en discriminerende algoritmes.
  • Een democratisch Europa waar mensenrechten nooit ter discussie staan. Waar vluchtelingen humaan worden behandeld, iedereen zichzelf kan zijn en de rechtspraak onafhankelijk is.

F-gassen zijn superbroeikasgassen. Deze kunnen soms wel duizenden keren sterker zijn dan CO2. Europarlementiër Bas Eickhout legt in deze video uit hoe hij werkt aan wetgeving om een einde aan deze superbroeikasgassen te maken en daarmee de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Europarlementariër Tineke Strik strijdt al jaren voor de rechten van vluchtelingen en bracht een werkbezoek aan Griekenland om met eigen ogen de schade te zien die ons Europese asielbeleid aanricht. In deze video vertelt Tineke over dat bezoek én hoe zij zich in het Europees Parlement inzet voor een eerlijk en menselijk asielbeleid.

We zitten in een wooncrisis, maar ondertussen worden in heel Europa huizen opgekocht voor verhuur via Airbnb. Huizen zijn om in te wonen, niet om winst mee te maken. Maar het opkopen van woningen om ze te verhuren via Airbnb is een lucratief verdienmodel geworden. Europarlementariër Kim van Sparrentak werkt aan Europese regels om hier een einde aan te maken. Zodat huizen weer betaalbaar, en buurten leefbaar worden.

Bas Eickhout, Tineke Strik, Kim van Sparrentak

Meld je aan voor onze Europa Update

Nederlanders willen dat Europa eerlijker en groener wordt. Wij houden je met nieuws en achtergronden op de hoogte van de ontwikkelingen in de Europese politiek.

Geen spam, wel updates van onze Europarlementariërs Bas Eickhout, Tineke Strik en Kim van Sparrentak. Afmelden kan altijd.

Samenwerking met Europese Groenen

Onze Europarlementariërs werken in het Europees Parlement in één fractie samen met Groene Europarlementariërs uit de EU. Daarnaast is GroenLinks als partij lid van de Europese Groene Partij (EGP), een samenwerkingsverband van groene partijen uit heel Europa. Samen met de de aangesloten partijen werken we gezamenlijke standpunten uit, organiseren we acties, leren we van elkaars ervaringen en ondersteunen we jonge groene partijen, bijvoorbeeld op de Balkan.

GroenLinks onderschrijft het handvest van de Europese Groenen.

 

 

European Greens
bellen met bas

Luister naar onze podcast

Hoe gaat er in de Brusselse vergaderzalen aan toe? Waarom zeggen Europese regeringsleiders in hun eigen land soms iets anders dan ze in Brussel doen? En hoe lopen de laatste onderhandelingen over belangrijke Europese wetten? Blijf op de hoogte en luister naar Bellen met Bas.