Europarlementariër Tineke Strik is namens de Europese Groenen verantwoordelijk voor de onderhandelingen en is tevreden over het resultaat: “Met dit certificaat wordt reizen tijdens de pandemie binnen de EU eenvoudiger, wat ook helpt de economie te herstellen. Het is gelukt om belangrijke rechten daarbij te waarborgen: geen gedwongen gebruik van het certificaat, geen inbreuk op privacy en geen discriminatie.”

Tijdens de onderhandelingen heeft GroenLinks op de volgende punten succesvol resultaat behaald:

  • Een test- of hersteld-van-corona-certificaat moet altijd een alternatief zijn voor een vaccinatiecertificaat. Zo wordt discriminatie voorkomen tussen mensen die al gevaccineerd zijn en mensen die niet gevaccineerd zijn.
  • Testen om te reizen moeten gratis beschikbaar en makkelijk toegankelijk zijn
  • Het certificaat moet voldoen aan de hoogste standaarden van privacy. Zo mag data niet worden opgeslagen en reisbewegingen niet gevolgd worden aan de hand van het certificaat.
  • Het certificaat mag geen basis vormen voor nieuwe reisrestricties, maar moet vrij verkeer van personen over Europese grenzen juist makkelijker maken.

Op basis van deze stemming volgen onderhandelingen tussen het Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie over het voorstel. Begin juni wordt er gestemd over de uiteindelijke wet en kan het certificatensysteem voor de zomer van start.