Volksvertegenwoordiger en hoogleraar

Tineke zet zich sinds jaar en dag in voor de bescherming van vluchtelingen, minderheden en de rechtsstaat. In de jaren 1990 werkte ze als consulent rechtsbescherming bij Vluchtelingenwerk Nederland. Vervolgens ging Tineke de politiek in. Eerst als beleidsmedewerker justitie bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en van 2002 tot 2006 als wethouder in Wageningen. In 2012 promoveerde ze op Europees asiel- en migratiebeleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tineke ging op de universiteit aan de slag als docent Migratierecht. Daarnaast werd Tineke lid van de Eerste Kamer en het parlementaire assemblee van de Raad van Europa. In 2019 werd Tineke voor GroenLinks verkozen in het Europees Parlement. In 2020 werd Tineke Strik benoemd tot hoogleraar Burgerschap en Migratierecht aan de Radboud Universtiteit in Nijmegen.

Parlementscommissies

LIBE (Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken)

De LIBE-commissie buigt zich over alle zaken die te maken hebben met de rechtsstaat, justitie en burgerlijke vrijheden. Onder andere het Europees asiel- en migratiebeleid, de omgang met persoonlijke gegevens en het bestrijden van discriminatie komen in deze commissie aan bod. Tineke richt zich in het Europarlement, onder andere, op een rechtvaardige hervorming van het huidige Europese migratiebeleid en het waarborgen van de rechtsstaat in alle EU-landen.

Meer weten? Kijk de webinar terug waar Tineke met experts de gevolgen bespreekt van het huidige Europees asiel- en migratiebeleid en de mogelijke oplossingsrichtingen.

AFET (Buitenlandse zaken)

AFET behandelt het Europees buitenlands- en veiligheidsbeleid, inclusief de controle op de buitenlandse dienst van de EU en de beoordeling van politieke akkoorden met landen buiten de unie. Dit omvat zowel de relaties met buurlanden dichtbij, als de verhouding van de EU ten opzichte van de grote machtsblokken VS, China en Rusland. "Juist door als Europese landen samen te werken, kunnen we onze Europese waarden verdedigen tegen machtsblokken", stelt Tineke. Ze is ook lid van de subcommissie DROI, die de mensenrechten in het buitenlandbeleid centraal stelt.

Wetenswaardigheden

Tineke startte ooit haar carrière als jongerenwerker bij jongerencentrum De Effenaar en de Kindertelefoon. Tegenwoordig is Tineke binnen Nederland een vooraanstaand deskundige op het gebied van vluchtelingenbeleid en migratie. Met ingang van mei 2020 is Tineke hoogleraar Burgerschap- en migratierecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

Persfoto's

Van Tineke zijn persfoto's beschikbaar die rechtenvrij te gebruiken zijn. Ze zijn geschikt voor drukwerk en voor internet.

Jesse Klaver in gesprek

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.