GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik: “Na jarenlange appeasement van Orbán, verbinden de EU-landen nu eindelijk financiële consequenties aan ondermijning van de rechtsstaat door het regime van Orbán. Nu is het zaak dat de Europese Commissie zeer scherp de ontwikkelingen in Hongarije volgt en geen geld vrijgeeft voordat oprechte en ingrijpende hervormingen zijn uitgevoerd.” 

De ambassadeurs keurden het plan van Hongarije goed om aanspraak te kunnen maken op 4,1 miljard euro uit het Europees herstelfonds. Hongarije krijgt dit geld echter alleen uitgekeerd als aan strenge rechtsstaathervormingen wordt voldaan, waaronder herstel van de onafhankelijke rechtspraak. GroenLinks zorgde, samen met andere politieke fracties in het Europees Parlement, voor constante druk op de Europese Commissie om streng op te treden tegen rechtsstaatschendingen.

“De druk van het Europees Parlement om de rug recht te houden tegen Orbán heeft geholpen. Wij zullen als GroenLinks de Europese Commissie blijven controleren op het streng naleven van de afspraken. Corruptie en anti-rechtsstatelijk gedrag mag niet langer beloond worden”, aldus Strik. Zo diende Strik deze week schriftelijke vragen in om opheldering te vragen over uitkering van geld uit het herstelfonds voor Polen. Ook dat land kan volgens de afspraken het geld alleen ontvangen na uitvoering van hervormingen waaraan tot nu toe niet is voldaan.

Hongarije verzette zich niet alleen tegen het bevriezen van EU-subsidies, maar gijzelde ook andere belangrijke besluitvorming, waaronder 18 miljard aan financiële steun voor Oekraïne en een minimumbelasting voor multinationals. Ook op deze onderdelen werd het veto van Hongarije gebroken en een voorlopig akkoord gesloten. De EU-lidstaten hebben tot morgenavond de tijd om dat akkoord te bekrachtigen. GroenLinks wil dat de EU-lidstaten zich gaan beraden op hun strategie om te voorkomen dat ze opnieuw door de autoritaire agenda van Orbán gegijzeld worden.

Victor Orban