Europarlementariër Tineke Strik: “Het feit dat Polen nog steeds weigert om de uitspraken van het Europees Hof op te volgen laat zien dat de regering niet bereid is om de onafhankelijkheid van de rechtspraak te herstellen. Juist nu onze democratische waarden worden aangevallen door Poetin is het onbestaanbaar dat de EU concessies op de rechtsstaat toestaat. Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie als hoeder van het EU-recht halfslachtige maatregelen lijkt te belonen met 36 miljard euro aan EU-subsidies uit het herstelfonds.”

Schijnbewegingen 

GroenLinks eist vanaf het begin van het coronahestelfonds dat de Commissie geen groen licht geeft voor het vrijgeven van het coronaherstelgeld, zolang de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht niet gegarandeerd is. De Poolse regering maakt nu enkele schijnbewegingen, zonder de politieke invloed op de rechterlijke macht echt te beëindigen. Het lijkt erop dat de illegale tuchtkamer voor rechters verdwijnt, maar de door de regeringspartij PiS aangestelde rechters kunnen worden overgeplaatst naar andere functies. Tijdens de onderhandelingen met de Commissie werd de rechtspraak zelfs verder gepolitiseerd: een paar dagen terug benoemde de regeringsgezinde president van de regionale rechtbanken een nieuw departement dat de moties over verwijdering van rechters zal gaan beoordelen.

GroenLinks eist vanaf het begin van het coronaherstelfonds dat de Commissie geen groen licht geeft voor het vrijgeven van het coronaherstelgeld, zolang de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht niet gegarandeerd is. De Poolse regering maakt nu enkele schijnbewegingen, zonder de politieke invloed op de rechterlijke macht echt te beëindigen. Het lijkt erop dat de illegale tuchtkamer voor rechters verdwijnt, maar de door de regeringspartij PiS aangestelde rechters kunnen worden overgeplaatst naar andere functies. Tijdens de onderhandelingen met de Commissie werd de rechtspraak zelfs verder gepolitiseerd: een paar dagen terug benoemde de regeringsgezinde president van de regionale rechtbanken een nieuw departement dat de moties over verwijdering van rechters zal gaan beoordelen.

Oekraïnse vluchtelingen

Het is begrijpelijk dat Polen nu geld nodig heeft voor de grote aantallen vluchtelingen die het land uit Oekraïne opneemt. GroenLinks wil dat de EU ruimhartig financiële steun verleent aan de Poolse organisaties en (lokale) overheden die hiermee helpen. Strik: “Maar deze discussie vermengen met respect voor de rechtsstaat is een historische vergissing van Commissievoorzitter Von der Leyen. De grondbeginselen uit het EU-verdrag zijn niet onderhandelbaar. Daarmee zouden we de mensen in Polen in de steek laten.”