Wij willen:

  • Naar een systeem waarin de gezondheid van mensen en dieren het uitgangspunt is;
  • Boeren steunen in de omschakeling naar natuur inclusieve landbouw;
  • De btw verlagen naar 5 procent op groenten en fruit.

Kabinet Rutte III verhoogde het laagste btw-tarief op 1 januari 2019 van 6 naar 9 procent. Dit zorgde ervoor dat niet alleen ongezond voedsel maar ook groenten en fruit duurder werden. Er kwam toen al veel kritiek op deze maatregel vanuit artsen, wetenschappers en consumentenorganisaties. En nog steeds wordt er actie gevoerd om deze maatregel terug te draaien.

Gezondheid als uitgangspunt

Veel boeren in Nederland zijn vastgelopen in een systeem dat hen dwingt te werken in strijd met de omgeving, de natuur en dieren. GroenLinks wil naar een systeem waarin de gezondheid van mens, dier en aarde het uitgangspunt is.

Natuurinclusieve landbouw

We voeren een eerlijke vlees- en visprijs in waarin alle kosten zijn doorberekend. Dus ook de klimaat- en natuurschade. De opbrengsten gebruiken we voor het steunen van boeren in de omschakeling naar natuur inclusieve landbouw. Tegelijkertijd maken we gezond eten goedkoper door de btw op groente en fruit te verlagen naar 5 procent. Zo maken we gezond eten en drinken beschikbaar en betaalbaar voor iedereen.

Foto van Bart Snels, een witte man. Hij draagt een zwart pak met een rode stropdas, heeft donkerblond haar en een vriendelijke uitdrukking op zijn gezicht.

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.