Wij willen:

  • Een taks op vlees- en visproducten;
  • Gezond eten goedkoper maken;
  • Ondersteunen in de omschakeling naar natuur inclusieve landbouw en duurzame visserij.

De prijs die je nu betaalt voor vlees in de supermarkt, staat niet in verhouding tot de werkelijke prijs voor de productie van vlees. De productie van vlees heeft enorme effecten op het milieu, dierenwelzijn en de volksgezondheid.

Milieuschade en dierenleed

Op dit moment houden we in Nederland 4 miljoen koeien, 12 miljoen varkens en 87 miljoen kippen voor de productie van vlees, zuivel en eieren. 75% van het geproduceerde vlees in Nederland wordt geëxporteerd naar het buitenland. De grote hoeveelheden mest die deze dieren produceren, blijft in Nederland achter. Wat leidt tot verontreiniging van lucht, water en grond en zure regen en het uitsterven van planten en dieren. Ook vraagt het houden van zoveel dieren om een gigantische hoeveelheid veevoer. Wat tot gevolg heeft dat er grote stukken tropisch regenwoud worden gekapt om aan deze vraag te voldoen.

Boeren staan onder druk

Supermarkten zetten boeren onder druk om vlees voor bodemprijzen te produceren. Hierdoor neemt het aantal megastallen jaarlijks toe en ligt de focus op lage kosten, en niet op het welzijn van de dieren. En biologische alternatieven kunnen onmogelijk concurreren vanwege het prijsverschil.

Negatieve effecten meenemen in de prijs

Voor ons staat de gezondheid van mens, dier en aarde op één. Daarom voeren wij een eerlijke prijs in voor vlees en vis, waarin alle kosten zijn doorberekend. Ook de kosten voor klimaat- en natuurschade. De opbrengsten gebruiken we om boeren en vissers te ondersteunen in de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw en duurzame visserij. We stimuleren de omslag naar de productie en consumptie van plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten. En we maken gezond eten goedkoper door de btw op groente en fruit te verlagen naar 5 procent.

Jesse Klaver in gesprek

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.