Wij willen:

  • De commerciële visvangst op de Noordzee en Waddenzee beperken;
  • Vissenwelzijn opnemen in het beleid rondom visserij in de Noordzee;
  • Zeereservaten instellen waar niemand mag vissen, naar olie mag boren of zand mag winnen.

Door overbevissing raken vissoorten met uitsterven bedreigd en wordt het ecosysteem in de zee aangetast. Daarom wil GroenLinks de commerciële visvangst op de Noordzee en de Waddenzee beperken.

Welzijnsproblemen in de kweekvisserij

Doordat de oceanen worden leeggevist, worden er steeds meer vissen gekweekt. Dit lijkt op het eerste gezicht duurzaam maar dat is het niet. Vissen hebben amper ruimte om te bewegen en sterven vaak een langzame en pijnlijke dood.

Het welzijn van vissen zou een plaats moeten hebben in het beleid rondom duurzame visserij in de Noordzee. Daarom heeft GroenLinks een motie ingediend waarmee we de ontwikkeling van diervriendelijkere vangst- en dodingsmethoden willen stimuleren.

Zeereservaten instellen

Ook moeten er zeereservaten komen waar niemand mag vissen, naar olie mag boren of zand mag winnen. En ten slotte vinden we dat er betere visserijmethoden moeten komen die bijvangst zo veel mogelijk voorkomen. De bijvangst die toch meekomt, moet aan wal worden gebracht en nuttig worden gebruikt. De overlevingskans van teruggegooide vissen is namelijk klein.

Klimaatdemonstranten met borden

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.