Wij willen:

  • Investeren in een groene economie;
  • CO2-belasting voor grote bedrijven die enorm vervuilend zijn;
  • Biologische landbouw stimuleren.

Onze aarde warmt steeds verder op

De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn groot en ze ontvouwen zich sneller dan verwacht.

Eind 2015 sloten wereldleiders in Parijs een wereldwijd klimaatakkoord. Belangrijkste afspraak is dat de gemiddelde temperatuurstijging op aarde onder de twee graden moet blijven. Landen moeten zelfs nastreven om het onder de anderhalve graad te houden. 195 landen, waaronder China en de landen van de EU, hebben afgesproken hun CO2-uitstoot terug te gaan dringen. Dat betekent dat er in Europa werk aan de winkel is.

De uitstoot van broeikasgassen

De belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde is de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2. Dit heeft grote gevolgen voor onze natuur en onze gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn overstromingen die ontstaan door de stijging van de zeespiegel, voedseltekorten doordat een deel van de wereld steeds droger wordt en een afname van de biodiversiteit doordat planten en dieren uitsterven.

Investeren in een groene economie

GroenLinks wil dat de we in Nederland, Europa en in de rest van de wereld aan de slag gaan om er alles aan te doen de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. We willen in Europa een afname van broeikasgassen met 65 procent in 2030. Dat doen we door te investeren in een groene economie: Zo voorkomen we klimaatverandering én creëren we nieuwe werkgelegenheid.

Het moet makkelijker en goedkoper worden om je eigen huis beter te isoleren en van zonnepanelen te voorzien. Groene investeerders moeten de zekerheid hebben dat hun investering wat oplevert. We verhogen de belastingen op vervuiling en verlagen de belastingen op arbeid en groene innovatie. Hierdoor wordt de groene ondernemer beloond en betaalt de vervuiler.

We willen biologische landbouw stimuleren. Biologische landbouw heeft oog voor dierenwelzijn en het duurzaam omgaan met de aarde. Onze boeren verdienen een goede beloning voor hun diensten aan de samenleving, zoals natuurbeheer. Zij moeten de handen ineen kunnen slaan, om een betere prijs te bedingen bij supermarktketens en de voedingsindustrie.

De klimaatwet

Samen met de PvdA maakte GroenLinks de klimaatwet. Deze is inmiddels aangenomen. De wet legt harde doelstellingen vast: een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met minstens 95 procent in 2050 en een 100 procent duurzame energievoorziening.

Green New Deal voor Nederland

De politiek is aan zet en moet de leiding nemen. Daarom komt GroenLinks met een Green New Deal voor Nederland. Een routekaart naar een klimaatneutrale samenleving. Het is het meest ambitieuze en tegelijkertijd meest realistische klimaatplan dat GroenLinks ooit geschreven heeft. Een plan waarin ecologie en economie hand in hand gaan. Wat ons betreft de kern van een volgend regeerakkoord.

BEKIJK HIER DE PRESENTATIE VAN JESSE 👇

klimaatstaking_27september2019[1].jpg

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.