Eickhout: “Oekraïne verdedigt zich tegen de Russische aanval op de vrijheid en democratie in Europa. Oekraïners betalen deze strijd met hun leven. Ruimhartige financiële steun is van vitaal belang voor Oekraïne, maar hun strijd is ook onze verdediging tegen Poetin. Nu de steun uit de Verenigde Staten steeds onzekerder wordt, is het van levensbelang dat Europa zich voorbereidt op meer en snellere hulp aan Oekraïne."

Naast de urgente behoefte aan militaire steun om Russische aanvallen af te kunnen slaan, blijkt uit de meest recente schatting van de schade en urgente behoeftes van Oekraine dat het land 453 miljard euro nodig heeft voor herstel in het komende decennium. Het is daarom zeker dat er een nieuwe discussie belandt op de tafel van de EU-leiders.

GroenLinks is daarnaast bezorgd over het onvermogen van de nationale regeringen om de Europese begroting aan te passen aan de meest dringende uitdagingen van Europa. Bij het herzien van de zevenjarige begroting voor de EU, slaagden de regeringsleiders er niet om substantieel extra geld te organiseren om de vergroening van de industrie in Europa te steunen. Dit maakt Europa kwetsbaar voor concurrentie uit de VS en China en verlies van innovatiekracht en banen. “Het akkoord over de begroting bevat zelfs oerdomme bezuinigingen op het Europees onderzoeksprogramma Horizon en het EU health programma dat na de pandemie was opgericht om de crisis-paraatheid van Europa tegen gezondheidsdreigingen te verbeteren”, zegt Eickhout.

Eickhout: “Deze ongekende tijden vragen om een sterke visie om de veiligheid en welvaart van Europa te beschermen met voldoende financiële middelen. Voorlopig blijven de nationale regeringen echter steken in hun reflex om vast te houden aan bestaande Europese subsidies en hun afdrachten zo laag mogelijk te houden. Dat is een recept om Europa tot een wegkwijnend continent te degraderen.”