Landen als Frankrijk, Denemarken, Italië en Portugal hebben inmiddels aangegeven mee te doen, maar ook fossiele reuzen als de VS en Canada. Maar Nederland blijft achter en weigert een handtekening te zetten. GroenLinks diende daarom een voorstel in om Nederland alsnog onder het voorstel te krijgen. Als de meerderheid van de Tweede Kamer voor stemt, dan zal Rutte alsnog zijn handtekening moeten zetten.

Jesse Klaver: ‘Onze premier roept in Glasgow dat er ‘actie actie actie’ nodig is. Ondertussen weigert hij zelf mee te doen aan het initiatief om te stoppen met subsidiëren van fossiele brandstofprojecten omdat er nog geen nieuw kabinet is. Onacceptabel. De klimaatcrisis wacht niet tot Nederland eindelijk eens een nieuw kabinet heeft. Mooie woorden zijn niets waard zonder daden.’

GroenLinks maakt al langer een belangrijk punt van de subsidiering van fossiele brandstoffen. De fossiele industrie wordt nog altijd bevoordeeld op allerlei manieren. Maar de investeringen van nu bepalen hoe onze economie er over 20 jaar uitziet.

EDIT: Zojuist is bekend geworden dat Nederland de verklaring gaat tekenen. Actievoeren werkt!