Stop met het geven van subsidie aan fossiele brandstofprojecten. Het demissionair kabinet zégt A maar doet B. Zo zegt Rutte op de internationale klimaattop in Glasgow dat er ‘actie actie actie’ nodig is, maar weigert hij vervolgens een handtekening te zetten onder de verklaring om eind 2022 te stoppen met het geven van geld aan fossiele projecten. Een verklaring die al door meer dan 25 landen, waaronder de VS en Canada, gesteund wordt. Woorden zijn niets waard zonder daden. Wij roepen Rutte op deze verklaring ook te tekenen namens Nederland. Met succes! Maandag 8 november bleek dat Nederland tóch de verklaring tekent op de COP26 in Glasgow. Actievoeren werkt!

Grote vervuilers verplichten uitstoot te verminderen. Deze bedrijven krijgen nu subsidie zonder voorwaarde dat ze minder uitstoten. Geef grote vervuilende bedrijven daarom een klimaatplicht. Zo maken we het klimaatbeleid eerlijk en effectief: laat grootvervuilers de zwaarste lasten dragen.

Meer treinen, minder vliegen. Een nieuw vliegveld zoals Lelystad Airport openen in deze tijd is ondenkbaar. Vliegen kan niet langer kunstmatig goedkoop gehouden worden met belastingvoordelen. Zet in plaats daarvan in op internationaal treinen. Dat is gezonder voor klimaat, omwonenden en de natuur.

Niet boren in de Waddenzee. De NAM en Shell hebben een vergunning aangevraagd om naar gas te boren in de Waddenzee. Dit is onaanvaardbaar: het bedreigt uniek natuurgebied en meer fossiele grondstoffen opboren is het tegenovergestelde van wat nu nodig is.