Tijdens de onderhandelingen heeft GroenLinks op de volgende punten een succesvol resultaat geboekt:

  • Een test- of hersteld-van-corona-certificaat moet altijd een alternatief zijn voor een vaccinatiecertificaat. Zo wordt discriminatie voorkomen tussen mensen die al gevaccineerd zijn en mensen die niet gevaccineerd zijn.
  • Testen om te reizen moeten gratis beschikbaar en makkelijk toegankelijk zijn
  • Het certificaat moet voldoen aan de hoogste standaarden van privacy.
  • Het certificaat mag geen basis vormen voor nieuwe reisrestricties, maar moet vrij verkeer van personen over grenzen juist makkelijker maken.

Europarlementariër Tineke Strik is namens de Europese Groenen verantwoordelijk voor de onderhandelingen en is tevreden over het resultaat: “Zo kunnen mensen weer makkelijker reizen, wat ook helpt de economie te herstellen. Zeker zo belangrijk is dat het daarbij is gelukt om de rechten voor iedereen voorop te zetten, dus geen gedwongen gebruik van het certificaat, geen inbreuk op privacy en geen discriminatie.”

Woensdag 28 april stemt het Europees Parlement over de overeenkomst die door de onderhandelaars is gesloten. De verwachting is dat deze positie van het Parlement een ruime meerderheid haalt. Daarna volgen onderhandelingen tussen het Parlement, de Raad en de Commissie over het voorstel. Begin juni wordt er gestemd over de uiteindelijke wet en kan het certificatensysteem voor de zomer van start.