Wij willen:

  • Dat de normen voor luchtkwaliteit overal worden opgevolgd;
  • Zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af;
  • Meer groen in onze woonomgeving.

Recht op schone lucht

Schone lucht is van levensbelang. GroenLinks vindt dat iedereen hier recht op heeft. Waar je ook woont of werkt. Daarom willen wij dat de normen voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie overal worden opgevolgd.

We verlagen de uitstoot van vervuilende stoffen

Voor gezonde lucht moeten we zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af. De uitstoot van vervuilende stoffen door industrie, verkeer en landbouw moet fors naar beneden. Daarom stellen we strenge eisen aan de uitstoot van (vracht)auto’s. We leggen geen nieuwe autowegen aan maar investeren in het openbaar vervoer en de fiets. We stoppen met de subsidiëring van pelletkachels en verscherpen de normen voor houtkachels.

Meer groen in onze woonomgeving

Daarnaast zorgen we voor meer groen in onze woonomgeving. Bij nieuwe woningbouw worden voortaan normen gesteld voor de aanleg van groen, bijvoorbeeld in de vorm van een park, voedselbossen of volkstuinen.

Gemeenten

Op lokaal niveau geven we gemeenten de mogelijkheid om grote vervuilers aan banden te leggen. Bijvoorbeeld door een milieuzone voor voertuigen of door strengere normen voor vervuilende fabrieken. In alle gemeenten wordt 30 kilometer per uur de norm. Zo creëren we gezonde en veilige steden waar mensen graag willen wonen.

Luchtvervuiling

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.