GroenLinks wil dat de vergunning wordt ingetrokken. En dat per direct wordt gestopt met de bestaande winning van zout, gas en overige delfstoffen in het Waddengebied.

Het waddengebied is sinds 2009 Werelderfgoed. Deze status van UNESCO geeft aan dat dit gebied wordt gezien als onvervangbaar en uniek in de wereld, vergelijkbaar met het Great Barrier Reef in Australië, de Kilimanjaro in Tanzania en de Grand Canyon in de Verenigde Staten, die deze status ook hebben.

De Waddenzee is het staat nu al onder grote druk. Door de winning van gas en zout dreigt dit unieke en waardevolle stuk natuur verstoord te worden. Dit veroorzaakt ernstige bodemdalingen. Genoeg reden om geen nieuwe boringen aan te gaan, zegt Tweede Kamerlid Laura Bromet.

Bromet: “Boringen verstoren het evenwicht van het ecosysteem. Dat is schadelijk voor de natuur en de dieren en moeten we kost wat kost voorkomen.” Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) onderzocht de bodemdalingen, maar heeft nu toch nieuwe vergunningen voor boringen afgegeven.

Klimaatramp gaande
GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet een vergunning toestaat, terwijl er zoveel moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan. Nederland loopt ver achter bij andere landen als het gaat om de noodzakelijke klimaat-ingrepen. Het IPCC-klimaatrapport van de VN twee weken geleden liet zien dat alleen als de uitstoot van broeikasgassen in de komende decennia fors daalt, de opwarming beperkt kan blijven tot 2 graden.

“Toch laat dit demissionair kabinet het gebeuren dat we gas – een van de meest schadelijke fossiele brandstoffen - gaan boren. En dan in een uniek natuurgebied. Heeft dit kabinet dan geen enkel benul van de urgentie van de klimaatramp die gaande is?”, aldus Tweede Kamerlid Laura Bromet.