Financiële sancties

De EU bevriest alle tegoeden van Rusland in de Unie en stopt de toegang van Russische banken tot de Europese financiële markt. Dit raakt het Kremlin en maakt het Poetin moeilijk deze oorlog te financieren. Dit is een goede eerste stap

Maar er is meer nodig. Alleen de zwaarst mogelijke sancties kunnen Poetin een halt toeroepen. Onze oproep aan het kabinet: bevries per direct de tegoeden van de Kremlin oligarchen die in Nederland zakendoen en hun families.

Een grote schoonmaak van de Zuidas is ook nodig. Onder het mom van "vestigingsklimaat" heeft Nederland de deur jarenlang wagenwijd opengezet voor crimineel Russisch geld. De miljarden van de oligarchen weten de brievenbusfirma's op de Zuidas precies te vinden. Dat moet stoppen.

We moeten ook kijken naar eventuele sancties op de invoer van gas. Alleen zo raken we Poetin. Let wel: 20% van het gas in Europa is afhankelijk van Rusland. Maar Rusland is ook afhankelijk van Europa: 75% van de gasexport gaat naar ons. Tijd voor duurzame energiebronnen.

Verenigd optreden

Verder moeten we zorgen dat landen niet allerlei uitzonderingen voorstellen om hun eigen belangen te beschermen. zoals voor handel in diamanten en luxe goederen. We moeten ons niet uit elkaar laten spelen. Europa moet verenigd optreden.

Schokkend hoe premier Rutte weigert te zeggen dat Nederland extra vluchtelingen uit Oekraïne zal opvangen. Het kabinet moet nu zorgen dat de opvangcapaciteit op orde is. We moeten er zijn voor mensen die hun land ontvluchten wegens oorlog en geweld.

Helaas moeten we ons er op voorbereiden dat deze sancties ook in Nederland pijn gaan doen. Het kabinet moet ingrijpen: we moeten zorgen dat lage en midden inkomens niet de dupe worden van deze crisis. Dit is een tijd die vraagt om solidariteit en om stevige politieke actie.