Biometrische surveillance in Nederland variëert van gedragsanalyse, stem- of emotie-analyses tot het meten van lichaamstemperatuur of het koppelen van social media gegevens aan surveillancesystemen. Ook wordt de surveillancesoftware vaak uitbesteed aan bedrijven, waarbij niet duidelijk is wat zij met de data doen, zo blijkt uit het rapport. Bovendien blijkt dat Nederland grote databases bijhoudt met gegevens verzameld voor gezichtsherkenning, zonder dat daar duidelijke onafhankelijke controlemechanismen, bewaartermijnen of andere waarborgen voor zijn vastgelegd.

Ook GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik maakt zich zorgen: “Deze vorm van surveilleren is buiten alle proporties en staat haaks op onze rechtsstaat. Als je niet weet wat er gebeurt kun je het ook niet aanvechten. Dit verstoort de machtsverhoudingen tussen overheid en burger en moet een halt worden toegeroepen.” 

Twee weken terug riep de Europese privacywaakhond nog op tot een Europees verbod op gezichtsherkenning, stemherkenning en gedragsherkenning in de publieke ruimte. Als het aan GroenLinks ligt komt er een verbod op biometrische surveillance in de publieke ruimte en ‘herkenning’ van emotie, geslacht, seksualiteit of politieke voorkeur in de aankomende AI-wetgeving.