“De EU werkt aan het Asiel- en Migratiepact, maar wat we net zo hard nodig hebben is een nieuw pact voor de opsporing en redding van migranten en vluchtelingen op zee. De huidige aanpak is gericht op het koste wat kost tegenhouden van migranten, niet op het redden van levens. Grenslanden laten vluchtelingen en migranten voor hun ogen verdrinken. Reddingsacties van humanitaire organisaties worden dwarsgezeten en bestraft. De EU heeft zelfs het lef om haar steun aan de Libische kustwacht, die migrantenboten terugtrekt naar de hel die ze proberen te ontsnappen, een ‘opsporings- en reddingsbeleid’ te noemen. Maar het financieren van het terugslepen van migranten naar hun Libische martelaren, moordenaars, mensenhandelaren en seksuele uitbuiters is geen reddingsoperatie. Dat is medeplichtigheid aan internationale misdrijven. Het huidige EU-beleid is inhumaan en moet écht radicaal anders”, vindt Strik.

Ook roept de resolutie op tot een onafhankelijk onderzoek naar de bootramp. “We moeten weten waar en wie de fouten heeft gemaakt, om verantwoordelijkheid vast te stellen en lessen te trekken voor de toekomst. Het laten verdrinken van mensen mag nooit normaal worden of onbestraft blijven.” De resolutie roept op tot die radicale omslag. Een van de belangrijkste elementen daarin is de oproep tot een proactieve, Europese reddingsoperatie en de verhoging van EU-financiering en politieke en materiële steun voor levensreddende operaties. Ook roept de resolutie alle landen op om de overlevenden van Griekenland over te nemen omdat ze daar slecht worden behandeld, en om veilige, alternatieve toegangsroutes naar de EU open te stellen voor vluchtelingen, zodat zij niet aan levensgevaarlijke reizen hoeven te beginnen.

Strik is blij dat het Europarlement zich verenigt: “De EU heeft zich veel te lang verscholen achter lidstaten en hun harteloze schendingen gedoogd. Het is de morele en juridische plicht van de EU om in te grijpen waar lidstaten het nalaten om levens te redden. Als de Commissie en EU-landen deze nodeloze verdrinkingen inderdaad zo betreuren als zij pretenderen, dan is de weg vooruit helder: dan geven zij direct gehoor aan onze oproepen.”