Wij willen:

  • Abortus uit het Wetboek van Strafrecht halen;
  • De verplichte bedenktijd afschaffen en de abortuspil beschikbaar maken bij de huisarts;
  • Hard optreden tegen intimiderende demonstranten bij abortusklinieken.

Zelfbeschikkingsrecht

Sinds 1984 is het in Nederland legaal om tot 24 weken zwangerschap abortus te plegen. Maar dit recht staat onder druk. Zo wordt er veel geprotesteerd voor de deur van abortusklinieken en zijn er nog altijd partijen die vinden dat partijen dat het recht om te kiezen voor abortus moet worden ingeperkt. Het zelfbeschikkingsrecht is nu goed geregeld in Nederland, en dat moet zo blijven.

Te veel drempels

Er zijn nog drempels die het verrichten van abortus onnodig moeilijk maken. Zoals bijvoorbeeld de verplichte bedenktijd van vijf dagen. Maar ook de abortuspil is niet gemakkelijk verkrijgbaar; daarvoor moet je naar een abortuskliniek die niet bij iedereen om de hoek zit. Daarnaast staat abortus op dit moment in het Wetboek van Strafrecht, wat het taboe op de vrije keuze voor abortus in stand houdt.

Abortus is nooit een gemakkelijke keuze. GroenLinks vindt dat je zo goed mogelijk begeleid moet worden in het dit proces.

Baas in eigen buik

Wij vinden dat iedereen de baas over hun eigen lichaam moet zijn. Abortus is geen misdaad. GroenLinks vindt daarom dat het moet verdwijnen uit het Wetboek van Strafrecht en dat abortusartsen een erkende beroepsgroep moet worden.

De verplichte bedenktijd van vijf dagen is overbodig. Jij kan deze keuze prima zelfstandig en zorgvuldig maken en je neemt hier net zoveel tijd voor als jij nodig hebt. Uit onderzoek blijkt ook dat iedereen hier eigenlijk altijd genoeg tijd voor neemt, doorgaans in overleg met een arts. Vijf dagen verplicht nadenken over je keuze is onnodig betuttelend en schaffen we daarom af. We willen dat de abortuspil ook beschikbaar wordt bij de huisarts zodat iedereen sneller en dichterbij huis deze hulp kan krijgen. Ook brengen we anticonceptie in het basispakket en krijgt seksuele voorlichting in het onderwijs meer aandacht.

We investeren in toegankelijke hulpverlening voor mensen die kiezen voor abortus of dat overwegen en treden hard op tegen intimiderende demonstranten bij abortusklinieken.

Jesse Klaver in gesprek

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.