Slimmer en schoner reizen

Je betaalt voor het gebruik van je auto. Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van je auto en wanneer je reist. Mensen die buiten de spits reizen, in rustige gebieden of met een schone elektrische of hybride auto, betalen minder dan mensen die in de spits reizen, in drukke gebieden of met vervuilende auto’s.

We maken het mogelijk om andere, schonere, keuzes te maken. GroenLinks wil dat het gemakkelijker wordt om thuis of op flexibele tijden te werken, zodat mensen niet altijd in spits hoeven te reizen. Het wordt aantrekkelijker om een elektrische en hybride auto aan te schaffen en de infrastructuur hiervoor wordt dekkend. Het openbaar vervoer wordt een volwaardig alternatief voor de auto. We trekken veel geld, wel 11 miljard euro,  uit om het spoor en de treinen beter te maken.

Kosten & Baten

Autorijden met een middenklasse kost nu gemiddeld 49 cent per kilometer aan de benzine, afschrijving, belasting en verzekeren. Buiten de spits gaan de kosten met 3 cent per kilometer omhoog. In de spits gaat dit met 15 cent omhoog. Volgens het Planbureau van de Leefomgeving zijn de plannen van GroenLinks het best om de files terug te dringen: met 60%. Geen andere partij komt hierbij in de buurt. Dat is heel belangrijk voor mensen en voor de economie, want in de file staan kost geld en tijd.

In de plannen van GroenLinks gaan autorijders in de spits dus wat meer betalen per kilometer. Maar ook deze mensen gaan er over het geheel genomen in hun besteedbaar inkomen bij GroenLinks op vooruit. Zij betalen minder belasting en gaan bijvoorbeeld fors minder voor de zorg betalen.

Jesse Klaver in gesprek

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.