Wij willen:

  • Het gebruik van onkruidverdelgers en gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw drastisch terugdringen;
  • 25 procent biologische landbouw in 2030;
  • Natuurlijke bestrijdingsmiddelen stimuleren.

Bestrijdingsmiddelen zijn een gevaar voor onze gezondheid. Het gif krijgen wij op ons bord en daar kunnen we ziek van worden. Vooral jonge kinderen en boeren worden daar de dupe van. Daarnaast zijn bestrijdingsmiddelen schadelijk voor de natuur. Ze veroorzaken bijvoorbeeld bijensterfte.

25 procent biologische landbouw in 2030

We werken toe naar 25 procent biologische landbouw in Nederland in 2030 en reduceren het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen met minstens 50% in 2030. Dat doen we in lijn met de ‘Farm to Fork’ strategie van de Europese Commissie. We ontmoedigen het gebruik van krachtvoer uit het buitenland en we maken de export van mest onmogelijk. Zowel de landbouw als particulieren stoppen met het gif glyfosaat en bouwen het gebruik af van alle bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu. We stimuleren het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals natuurlijke vijanden.

Ons water moet schoner

Samen met de waterschappen verbeteren we de kwaliteit van het water door de verspreiding van pesticiden, bestrijdingsmiddelen, kunstmest en medicijnresten terug te dringen en uit het water te zuiveren.

Bijen beschermen

De bijensterfte in Nederland en in de rest van de wereld neemt ernstig toe. Veel bijensoorten worden met uitsterven bedreigd. Dit is problematisch, omdat bijen onmisbaar zijn in onze voedselketen: ze bestuiven de meeste groente- en fruitsoorten die verbouwd worden voor consumptie. GroenLinks vindt dat het gebruik van neonicotinoïden en andere bestrijdingsmiddelen die bijensterfte veroorzaken, moet worden verboden en dat er meer rekening gehouden moet worden met de stapeling van verschillende bestrijdingsmiddelen op bijen.

landbouw.jpg

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.