Wij willen:

  • Statiegeld verder uitbreiden naar alle drankverpakkingen, zoals drankenkartons en glazen wijnflessen;
  • Het gratis verstrekken van plastic producten, zoals koffiebekers en dunne wegwerptasjes, aan banden leggen;
  • Onzinplastic zoals plastic theezakjes en vochtige doekjes met plastic erin verbieden.

Grondstoffen zoals ijzer en olie raken op. Maar nog steeds verspillen wij ontzettend veel grondstoffen, door ze als afval weg te gooien in plaats van opnieuw te gebruiken. GroenLinks wil verspilling tegengaan.

Statiegeld

Als verspilling geld kost, zullen mensen vanzelf zuiniger omgaan met onze grondstoffen. Statiegeld is daarvoor een prima middel. Het is effectief en populair. Het is goed dat er statiegeld op kleine plastic flesjes is ingevoerd en dat er binnenkort statiegeld op blik komt. Wij willen dit verder uitbreiden naar alle drankverpakkingen, zoals drankenkartons en glazen wijnflessen.

Onzinplastic

We willen het gratis verstrekken van plastic producten, zoals koffiebekers en dunne wegwerptasjes aan banden leggen. En we verbieden onzinplastic zoals plastic theezakjes en vochtige doekjes met plastic erin.

Medische toepassingen

We zorgen ervoor dat plastic producten die noodzakelijk zijn voor medische toepassingen of mensen met een beperking beschikbaar blijven.

Doel voor 2030

In 2030 is de consumptie van plastic meeneemverpakkingen met 80% afgenomen.

We jagen de groene economie aan

GroenLinks wil een circulaire economie. In een circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt waardoor er geen afval ontstaat. Om dit te bereiken gaan we investeren in modernisering van onze economie.

Als grootste markt ter wereld kan Europa de standaard zetten voor producten die minder schaarse grondstoffen vergen, langer meegaan en beter te repareren en recyclen zijn. Zo zorgen we dat bedrijven niet langer grondstoffen gebruiken die medeoorzaak zijn van oorlogen, uitbuiting en milieuvernietiging.

Kauthar Bouchallikht

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.