Van Sparrentak wil sterke veiligheidseisen tegen misbruik van Airtags, en andere volgapparaten, waarmee vrouwen ongewenst gevolgd, gestalkt en geïntimideerd kunnen worden. Apple heeft al een aantal maatregelen genomen, zoals meldingen als een apparaat langdurig bij je in de buurt is, maar die werken slechts als degene die gevolgd wordt ook een iPhone heeft.

“Zo’n Airtag is natuurlijk handig om je sleutels mee terug te vinden,maar niet bedoeld om een vrouw stiekem naar huis te volgen. Dat is levensgevaarlijk en op dit moment nog te makkelijk. Er moeten stevige eisen komen in het ontwerp van dit soort technologieën, zodat ze simpelweg niet te misbruiken zijn. Zo moeten mensen die zonder dat ze het weten lang in de buurt zijn van volgapparatuur een melding op hun telefoon krijgen, dit  moet werken op alle verschillende soorten telefoons - niet alleen voor iPhones”, aldus Van Sparrentak.

Van Sparrentak waarschuwt dat het gebruik van dit soort technologieën in de toekomst alleen maar toeneemt, waarmee het nog belangrijker is om dit soort misbruik tegen te gaan. Als het aan GroenLinks ligt worden dit soort risico's ook meegenomen in productveiligheidswetgeving. Deze wet krijgt nu een update op digitaal gebied en de onderhandelingen hierover zitten in de laatste fase.