Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks: ‘Deze voorstellen zijn een hard bevochten compromis tussen de conservatieve en progressieve vleugels van het Europees Parlement. Ik ben daarom blij dat er op grote lijnen toch een positief verhaal ligt. Het is nu wel zaak dat dit wordt omgezet in goede wetgeving en de juiste investeringen. Want we zien vaak: als het om de landbouw gaat, is verandering plots extra moeilijk.”

In mei 2020 publiceerde de Europese Commissie de Farm to Fork-strategie, in het Nederlands: ‘Boer tot Bord’. Dat is de landbouw- en voedselstrategie van de Green Deal. De strategie zet in op een duurzame en sociale transitie van ons voedselsysteem. Eickhout: “Het Europees Parlement onderstreept vandaag de meeste ambities van de Commissie en zet daarmee in op veranderingen door de hele keten van voedselproductie. Dat betekent dus niet alleen milieudoelen voor de landbouw, maar bijvoorbeeld ook het betalen en adviseren van boeren voor duurzamere productie.”

In november stemt het Europees Parlement over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat gaat over de regels voor het verdelen van subsidies voor landbouw. Het ziet ernaar uit dat een meerderheid zal instemmen met de huidige deal, die vanuit de duurzame hoek zwaar wordt bekritiseerd. Eickhout: “Vandaag stemmen we voor een duurzaam voedselsysteem, maar het blijven mooie woorden zolang het geld nog de verkeerde kant op stroomt. De stemming in november is daarmee  een test: wil het Europarlement écht duurzame landbouw of blijven we doorgaan op de oude voet?”