“De bedrijven hebben een klein wonder verricht door binnen een jaar effectieve vaccins te ontwikkelen. Maar zij hebben dit gedaan met miljarden aan publieke subsidies en door gebruik te maken van technologieën die zijn ontwikkeld door jarenlang publiek gefinancierd onderzoek. Het is niet meer dan logisch dat wij hier de breedst mogelijke toegang tot vaccins voor terug eisen”, aldus Van Sparrentak.

Wat GroenLinks betreft moeten de Europese Commissie en EU-landen meer druk zetten op farmaceutische bedrijven om hun patenten op te geven en zich aan te sluiten bij de ‘COVID-19 Technology Access Pool’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hierin kunnen kennis en patenten worden gedeeld. Op deze manier kunnen onderzoekers, bedrijven en regeringen wereldwijd samenwerken om de beschikbare productiecapaciteit voor vaccins optimaal te benutten. Van Sparrentak: “Er hebben zich nu al tientallen vaccinfabrikanten gemeld om de productie van vaccins in lage- en middeninkomenslanden op te schalen. Deze mogelijkheden moet we volop benutten”

Dwanglicenties

Wanneer de farmaceuten hun verzet tegen het delen van hun data, technologie en kennis over productie niet staken, moeten overheden wat GroenLinks betreft dwanglicenties inzetten. “Het wordt steeds duidelijker dat de grote farmaceuten hun controle over de patenten van de vaccins uitoefenen, terwijl dit ten koste gaat van een snelle levering van vaccins wereldwijd”, aldus Van Sparrentak. “Met snelle, wereldwijde vaccinatie kunnen we zo snel mogelijk een einde maken aan de pandemie. Dit is in het belang van iedereen.”  

Als de overheid een dwanglicentie inzet, moet er nog steeds een eerlijke vergoeding aan het farmaceutische bedrijf worden betaald om andere bedrijven gebruik te laten maken van de data. Van Sparrentak: "Ook met dwanglicenties wordt er een eerlijke prijs betaald voor innovatie. Maar het breder inzetten van deze kennis gaat in deze crisis boven het belang van één bedrijf om bewust schaarste aan vaccins te creëren om zo prijzen op te kunnen drijven."

 

 

Kim van Sparrentak in gesprek met Tom Buis van Wemos over de Europese vaccinatiestrategie. Afspelen op YouTube