Europarlementariër Bas Eickhout: “De Europese Unie heeft in de afgelopen dagen laten zien dat het politieke taboes opzij kan zetten voor het grotere belang van vrijheid en veiligheid in Europa. Het Europees Parlement steunt vandaag dit eensgezinde Europese antwoord op Poetin en roept op om verdere stappen te zetten om deze oorlog te stoppen en Oekraïne te steunen.”

De resolutie van het Europarlement steunt de sancties die de EU-landen overeenkwamen en roept onder andere op tot het beperken van de import van Russisch olie en gas, het afsluiten van alle Russische banken van het internationale betalingssysteem SWIFT en vraagt de Nord Stream 2 pijpleiding definitief niet in gebruik te nemen. “Dit betekent dat de EU energie-efficiëntie en de energietransitie moet versnellen. We hebben daadkrachtige en sociale plannen nodig om onze afhankelijkheid van Russische olie en gas snel te stoppen”, aldus Eickhout.

GroenLinks is blij dat het Europees Parlement het inzetten van de Europese richtlijn voor de tijdelijke bescherming van vluchtelingen steunt. Daarmee kunnen vluchtelingen uit Oekraïne direct bescherming krijgen en hoeven zij geen aparte asielprocedure te doorlopen. Op deze manier hebben zij in alle EU-landen direct recht op opvang, toegang tot onderwijs, werk, gezondheidszorg en andere cruciale voorzieningen. GroenLinks wil daarbij dat de gezinshereniging van vluchtelingen snel en flexibel wordt geregeld en dat vluchtelingen ook praktisch worden ondersteund om hun opvanglocatie te bereiken. “Het is nu zaak dat Nederland en andere EU-landen ruimhartig meewerken aan een eerlijke verdeling van de vluchtelingen over de EU en zo snel mogelijk opvanglocaties voorbereidt. We kunnen ons geen oude ruzies over asielbeleid permitteren”, aldus Eickhout.