Op dinsdag 12 oktober heeft de Eerste Kamer de Wet betaald ouderschapsverlof aangenomen. Met deze wet krijgen ouders recht op een betaald ouderschapsverlof van 9 weken. In het oorspronkelijke voorstel was het doorbetalingspercentage 50%. Dankzij de motie van GroenLinks-senator Roel van Gurp, die breed gesteund werd in de Eerste Kamer, worden ouders die verlof opnemen straks niet voor 50% maar voor 70% doorbetaald. Deze verhoging zorgt ervoor dat meer mensen toegang zullen hebben tot de regeling, nu het voor vele ouders niet mogelijk is om 9 weken lang 50% van hun loon mis te lopen. Ook voorkomt de verhoging dat het verlof voor financiële redenen alleen door de minstverdienende persoon in een gezin opgenomen wordt, wat algemeen gesproken vaak een vrouw is.

Het betaald ouderschapsverlof is een belangrijke stap in de strijd voor gendergelijkheid. Het geeft ouders de mogelijkheden om al vroeg de zorgtaken in een gezin eerlijk te verdelen, zodat beide ouders zowel aan verzorging van het kind als aan hun werk toe kunnen komen. Deze eerlijkere verhouding wordt dan vaak ook later in het leven van het kind aangehouden, en verbreekt zo (een deel van) het traditionele patroon dat zorgtaken vaak bij vrouwen in een gezin komen te liggen.

GroenLinks blijft strijden voor een volledige doorbetaling van het ouderschapsverlof, om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen van deze regeling gebruik kunnen maken. Maar in de tussentijd is dit een zeer goede eerste stap.