De journalisten onthulden een lijst met namen van wereldleiders, politici, bedrijfseigenaren en oligarchen die van mening zijn dat de belastingregels niet op hen van toepassing zijn.

Nederland komt veelvuldig voor als land dat die belastingontwijking faciliteert. Uit de documenten bleek verder dat onder andere Wopke Hoekstra, toen demissionair minister van Financiën en Tom de Swaan, president-commissaris van ABN Amro hun geld belegden via een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden, een land dat bekend staat als belastingparadijs.

Ondanks het blootleggen van deze schandalen, andere nieuwsberichten en onderzoeken blijven doeltreffende stappen om belastingontwijking te stoppen uit. Terwijl veel mensen worstelen om rond te komen, kunnen vermogenden nog steeds rijk worden van slimme belastingtrucs, omdat wetten dat mogelijk maken.

Wat GroenLinks wil
GroenLinks vindt dat het tijd wordt dat Nederland haar wetten aanpast om belastingontwijking te voorkomen. We willen een eerlijk belastingsysteem dat ten dienste staat van mensen en van de samenleving, in plaats van aan het groot kapitaal. Dat betekent een einde aan brievenbusmaatschappijen, eerlijke belastingen voor alle multinationals en een solidariteitsbijdrage bij overwinsten.

Ook in Europa zetten we ons in voor eerlijke belastingen. Als landen geen afspraken maken blijven ze elkaar aftroeven met lage belastingtarieven. Zo krijgen wij een ‘race to the bottom' waar niemand iets aan heeft. Daarom zet GroenLinks zich in voor één gemeenschappelijk internationaal minimumtarief voor de belasting op bedrijfswinsten. Als Europese Unie kunnen we hier meteen mee beginnen door samen regels te maken om belastingontwijking aan te pakken, bijvoorbeeld door misbruik van verschillen in belastingstelsels zo snel mogelijk te verbieden.