Van Sparrentak vervolgt: “Dit vonden we al vreemd: waarom zouden juist zij, een bedrijf dat zich presenteert als ‘Europees kampioen’, het ook opnemen voor de grote Amerikaanse techbedrijven? Het lijkt nu ook een façade te zijn geweest: Mistral heeft zich voor het karretje laten spannen van de Big Tech lobby uit de VS. Hoe dit precies zit moet echt snel op tafel. Echte Europese kampioenen zijn bedrijven die ethische en veilige AI ontwerpen. Maar Mistral en Microsoft lijken ethiek hier op meerdere vlakken aan hun laars te hebben gelapt.”

In haar brief vraagt Van Sparrentak naar de ethische regels rondom lobby van zowel Microsoft als Mistral bij de Europese Commissie, alsook bij de Franse regering. Ook vraagt ze wat de Commissie doet tegen monopolisering van de AI-markt, aangezien Microsoft ook miljardeninvesteerder is in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. De Europese Commissie was net begonnen met een onderzoek naar Microsoft en OpenAI en kondigde gisteren ook een onderzoek naar het partnerschap met Mistral aan.

De AI Act kwam in december tot een deal tussen het Parlement en de lidstaten. Het Europarlement stemt waarschijnlijk in maart over de deal in de plenaire vergadering.