Het stoppen van klimaatcrisis is de belangrijkste politieke uitdaging van deze tijd. Het is bovendien een kans om een nieuwe economie te bouwen, die beter werkt voor iedereen.

Het is zo'n beetje de reden dat GroenLinks is opgericht: effectief klimaatbeleid kan alleen werken als iedereen kan meedoen. En daar gaat het nu vaak mis.

De afgelopen jaren drukte de lobby van het bedrijfsleven een veel te grote stempel op de besluiten van het kabinet. De regering liet zich inpalmen door de fossiele industrie, de luchtvaart en de bio-industrie. De kabinetten-Rutte hebben niet geluisterd naar de wetenschap, naar alarmerend nieuws over klimaatverandering, naar mensen met goede ideeën, of naar burgers die zich zorgen maken over de toekomst. In plaats daarvan kwam er uitstel, halve maatregelen en niet gehaalde klimaatdoelen. En de rekening kwam veel te vaak bij de mensen met de laagste inkomens.

Dat moeten we veranderen. Het is tijd dat er écht eerlijk klimaatbeleid komt.

protestbord1.jpg

Meld je aan voor politieke updates over eerlijk klimaatbeleid

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.

Tot nu toe kwam de rekening vooral te liggen bij burgers en kleine bedrijven, in plaats van bij de grote vervuilers. de mensen met lage inkomens werden harder in hun portemonnee getroffen dan mensen met een hoog inkomen. Terwijl zij in verhouding juist véél minder bijdragen aan de uitstoot.

De afgelopen jaren is er dus voor gekozen om de rekening neer te leggen bij degenen die het minst verantwoordelijk zijn, en het geld bovendien ook het slechtst kunnen missen.

Wat GroenLinks betreft kan klimaatbeleid kan alleen maar succesvol zijn als het eerlijk is. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen en de vervuiler moet betalen. De belasting op milieuvervuiling en CO2-uitstoot moet daarom fors omhoog.

Bedrijven en huishoudens die groen bezig zijn, gaan daarvan profiteren. Dat doen we bijvoorbeeld met middel van belastingvoordelen. Met een belasting op vliegtickets gaan veelvliegers meer betalen. Daarmee maken we snelle, internationale treinen goedkoper.

Op deze manier zorgen we voor eerlijk klimaatbeleid.