Wij willen:

  • De hypotheekrenteaftrek geleidelijk helemaal afschaffen;
  • Woonplicht: alleen een nieuwbouwhuis kopen als je er zelf in gaat wonen;
  • Gemeenten stimuleren om meer startersleningen te verstrekken.

Een koopwoning wordt voor steeds meer mensen onbereikbaar. De woningmarkt is verziekt. Investeerders kopen huizen om er zoveel mogelijk geld mee te verdienen, niet om in te wonen. Met alle gevolgen van dien voor de economie, mensen met een hypotheek en de leefbaarheid van ons land. De wooncrisis vraagt om een radicale omslag, het is tijd voor gezonde volkshuisvesting.

De huurprijzen in de vrije sector begrenzen

GroenLinks wil de huurprijzen in de vrije sector begrenzen. Zo maken huisjesmelkers minder winst, en zo wordt het opkopen van woningen minder aantrekkelijk. Zodat mensen die op zoek zijn naar een koophuis, alleen nog concurreren met elkaar, in plaats van met beleggers en huisjesmelkers.

Woonplicht: alleen een nieuwbouwhuis kopen als je er zelf in gaat wonen

We kunnen de bouw van huizen niet laten instorten door de coronacrisis. We willen een noodfonds en budget voor woningbouwcoöperaties, om betaalbare en duurzame huizen te bouwen. En we voeren bij nieuwbouw een woonplicht in: je mag een nieuwbouwwoning alleen kopen als je er zelf in gaat wonen.

Hypotheekrenteaftrek geleidelijk helemaal afschaffen

We willen de hypotheekrenteaftrek geleidelijk helemaal afschaffen. De hypotheekrenteaftrek bevoordeelt mensen met een hoog inkomen onevenredig. En het maakt woningen duurder dan nodig. Om dit voor huizenbezitters te compenseren schaffen we het zogenaamde eigenwoningforfait af, het bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld voor de belastingen als je een eigen huis hebt.

GroenLinks wil voorkomen dat mensen diep in de schulden raken door het afsluiten van risicovolle hypotheken. Hoewel kopers een hypotheek moeten kunnen blijven afsluiten voor de hele waarde van het huis, vinden we dat het daarbij moet blijven, en dat het niet mogelijk moet zijn om meer te lenen dan het huis waard is.

Starters moeten echter wel zoveel mogelijk in staat blijven om een woning te kopen, ook met een flexcontract. GroenLinks wil dat gemeenten door het Rijk financieel worden gestimuleerd om meer startersleningen te verstrekken.

Wonen.jpg

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.