Wij willen:

  • Dat de Monarchie op termijn wordt afgeschaft;
  • Een ceremoniële rol voor de koning tot er een republiek is;
  • Dat leden van het Koningshuis net als alle andere Nederlanders belasting betalen.

Ons Koningshuis

Op dit moment is Willem-Alexander onze koning. Oud-koningin Beatrix, Willem Alexander en zijn vrouw Maxima krijgen samen bijna 7 miljoen euro per jaar, waar zij geen belasting over hoeven te betalen. De Koning heeft als staatshoofd in Nederland politieke macht. Hij ondertekent alle wetten, is voorzitter van de Raad van State, het belangrijkste adviescollege van de regering en hij benoemt de leden van de regering en bijvoorbeeld de burgemeesters.

Een republiek

Nederland wordt, als het aan GroenLinks ligt, op termijn een republiek. Wij vinden het niet meer van deze tijd dat iemand enkel omwille van diens familie, staatshoofd wordt.

Dit betekent dat Nederland, net als bijvoorbeeld Duitsland, een republiek wordt met een president als gekozen ceremonieel staatshoofd. Zolang Nederland geen republiek is, willen wij een ceremonieel koningschap.

Bij de ceremoniële rol van de Koning horen geen functies meer binnen het landsbestuur. In dat geval ondertekent de Koning niet langer wetten, is geen voorzitter meer van de Raad van State en benoemt geen functionarissen meer. Op voorstel van onder andere GroenLinks is de rol van de Koning bij de kabinetsformatie inmiddels beperkt. Die rol, het aanwijzen van een informateur, ligt nu al waar hij moet liggen, namelijk bij de Tweede Kamer, de gekozen volksvertegenwoordiging.

Ook vinden we dat de financiële vergoedingen voor de leden van het Koninklijk Huis beperkt kunnen worden. De leden van het Koninklijk Huis gaan belasting betalen over hun inkomsten en over hun vermogen.

Jesse Klaver in gesprek

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.