Groot-Brittannië en Italië hebben vandaag klimaatsteun voor ontwikkelingslanden toegezegd. Door de voorspelde toename van extreme weersomstandigheden, lagere voedseloogsten, overstromingen en droogtes als gevolg van klimaatverandering hebben de armste landen de komende jaren hulp nodig. De afgelopen jaren keerden de rijke landen bijna dertig miljard dollar aan klimaathulp uit, maar vanaf volgend jaar is het net opgerichte wereldwijde klimaatfonds helemaal leeg. Groot-Brittannië is het eerste land dat nu klimaatsteun in de vorm van concrete projecten voor de komende jaren toezegde, ter waarde van 2,2 miljard euro. Italië volgde even later ook.

Strategisch belang van klimaathulp

Europarlementariër Bas Eickhout volgt de klimaatonderhandelingen in Doha van dichtbij. Hij is blij met deze stap:

“Klimaatsteun is niet alleen van belang voor de armste landen in de wereld, maar ook puur strategisch belangrijk voor ons.”

De derdewereldlanden moeten bij de onderhandelingen voor een klimaatakkoord aan de zijde van Europa blijven. Als Europa niet over de brug komt, loop je het risico dat de arme landen zich aan de zijde van China zullen scharen. Dat is op papier ook een ontwikkelingsland, maar wel eentje met een snel groeiende en zeer vervuilende industrie. China samen met de Verenigde Staten een van de grotere spelers in het tegenhouden van ambitieus beleid.

Nederland moet volgen

Volgens Eickhout is het ook tijd dat Nederland het goede voorbeeld van Italië en Groot-Brittannië volgt: “Voor het vertrouwen van de ontwikkelingslanden in Europa is het cruciaal dat de rijke landen hun beloftes nakomen. Die waren het enige succesje van Kopenhagen, dankzij de inzet van Nederland. Het is nu aan de regering Rutte-Samsom om die belofte ook waar te maken.”

De ontwikkelingslanden maken zich zorgen of zij na dit jaar de negatieve effecten van klimaatverandering überhaupt aankunnen. Nederland zou met Groot-Brittannië en Italië een beweging in gang kunnen brengen om de vertrouwensband met ontwikkelingslanden te herstellen. “Zodra het eerste schaap over de dam is volgen er meer”, aldus Eickhout. “De middelen van  ontwikkelingslanden om zich tegen de gevolgen van klimaatverandering te kunnen wapenen, zijn nu nog onvoldoende. Als we nu geen helpende hand uitsteken, dan zitten de politici straks in belpanels op tv te smeken om donaties voor weer een nieuwe natuurramp.”

Deel deze foto op Facebook.