Er moet een nationaal actieprogramma ‘Klaar voor klimaatverandering’ komen. Dit stelt GroenLinks naar aanleiding van een vandaag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer. De Rekenkamer schrijft dat het risico bestaat dat Nederland onvoldoende is voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. GroenLinks maakt zich zorgen en zal volgende week bij het debat over de begroting van Infrastructuur en Milieu via een motie aandringen op nationale actie.
Van Tongeren: “De nieuwe regering moet niet alleen oog hebben voor onze financiële schuld, maar ook voor onze ecologische schuld. Nederlandse regeringen en wereldleiders hebben te lang getreuzeld om klimaatverandering helemaal te kunnen voorkomen. Om extreme klimaatchaos te voorkomen moeten we nu werk maken van energiebesparing en schone energie . Een nationaal actieprogramma is absoluut noodzakelijk om ons voor te bereiden op de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering.”
Het actieprogramma moet volgens GroenLinks concrete maatregelen en een tijdspad voor aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering bevatten. Een nationale adaptatiestrategie uit 2007 met dezelfde doelen is nooit uitgewerkt, zo stelt ook de Algemene Rekenkamer in haar rapport. Dit is niet conform de toezeggingen van het toenmalige kabinet. GroenLinks wil met haar actieprogramma verandering in deze situatie brengen.
Van Tongeren: “Onze economie en samenleving moeten de klappen van klimaatverandering op kunnen vangen. We kunnen het ons niet veroorloven nog eens 4 jaar de ogen te sluiten voor dit probleem. Nu handelen is noodzakelijk om erger te voorkomen.”
De gevolgen van klimaatverandering in Nederland zijn nu al groot. Zo is de gemiddelde temperatuur in Nederland is de afgelopen honderd jaar al met 1,7 graden Celcius gestegen. De komende jaren zal dit verder oplopen. Dat heeft effecten voor onder meer volksgezondheid, energie en transport.