Het kabinet moet haast maken met het wetsvoorstel waarin de sterilisatie-eis voor transgenders wordt geschrapt. Al sinds 2009 belooft het kabinet een einde te maken aan deze discriminerende praktijk, maar tot nu toe is deze belofte niet waargemaakt. GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent heeft minister Ivo Opstelten (Justitie) afgelopen week gevraagd het beloofde wetsvoorstel per ommegaande naar de Kamer te sturen.
“Dit kabinet heeft er een handje van om maatregelen over homo- en transgenderemancipatie op de lange baan te schuiven”, stelt Van Gent. “Of het nu gaat om lesbisch ouderschap, de weigerambtenaren of voorlichting op scholen over seksuele diversiteit: elke keer weer moeten we de ministers achter de broek aan zitten. Nu ook weer met het wetsvoorstel om de sterilisatie-eis te schrappen voor transgenders. Dat is heel heftig voor de mensen die het betreft. Daar moet snel een einde aan komen. De consultatieronde in het veld is al weer negen maanden geleden afgerond. Ik ben het wachten zat.”
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde in een rapport uit 2011 dat Nederland de rechten van transgenders schendt. De huidige Nederlandse praktijk schrijft voor dat transgenders volledig onvruchtbaar zijn, voordat ze een officiële erkenning van de geslachtswijziging kunnen krijgen.
Schriftelijke vragen
Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het wetsvoorstel transseksualiteit:
- Herinnert u zich dat het kabinet al sinds 2009 een wetsvoorstel aankondigt waarmee de sterilisatie-eis voor transgenders wordt geschrapt?
- Klopt het dat de Raad van State inmiddels heeft geadviseerd over het wetsvoorstel?
- Bent u met mij van mening dat er snel een einde moet komen aan de sterilisatie-eis, ook gezien de tik op de vingers van Human Right Watch die in haar rapport in 2011 stelde dat Nederland de mensenrechten van transgenders schendt door te eisen dat zij volledig onvruchtbaar zijn alvorens tot officiële erkenning van de geslachtswijziging over te gaan? Zo nee, waarom niet?
- Bent u bereid het wetsvoorstel per ommegaande naar de Kamer te zenden? Zo nee, waarom niet?