GroenLinks maakt zich zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales. Een aantal kerncentrales staan vlak langs de Nederlandse grens, zoals in Doel en Tihange. In Doel stapelt zich de afgelopen tijd incident op incident.

Nadat eerder al kernreactoren in Doel zijn stilgelegd na bijvoorbeeld een waterlek of brand moest dit weekend kernreactor Doel 1 opnieuw noodgedwongen worden stilgelegd wegens problemen. Nederlandse burgemeesters in de grensstreek zeggen te vrezen voor de veiligheid van hun inwoners. De kerncentrale in Doel is al veertig jaar oud, maar de Belgische regering wil de centrale nog tien jaar langer openhouden.

GroenLinks vraagt al sinds 2010 om actieve regeringsbemoeienis met de kerncentrales vlak over onze grens en wil dat de Nederlandse regering bij de Belgische regering aandringt op sluiting van de kerncentrales in Doel en Tihange. Ook moet Nederland zich tijdens haar voorzitterschap van de EU inzetten voor sluiting van oude kerncentrales in de EU.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Ik heb opeenvolgende bewindspersonen steeds gevraagd om goed te gaan overleggen met Belgie en zolang de kerncentrales helaas nog open zijn in ieder geval de veiligheidsplannen goed op orde te brengen. Dit gaat veel te langzaam en er is blijkbaar een aanhoudende reeks incidenten nodig voordat de Nederlandse regering opkomt voor de veiligheid van Nederlanders in onze zuidelijke provincies."

Meer lezen?

Kijk naar ons standpunt over kernenergie

Kristof Calvo (Groen) bij EenVandaag over sluiting van Belgische kerncentrales Afspelen op YouTube