Stel je voor: iemand wordt vermogend geboren. Deze persoon heeft vanaf moment één een streepje voor. Daar heeft diegene niks voor hoeven doen, behalve veel geluk hebben. Het is dan ook niet meer dan logisch dat diegene belasting betaalt over dit vermogen. Iemand heeft veel, dus draagt eerlijk bij aan de samenleving. Zodat andere mensen die dat vermogen niet hebben, toch kansen hebben in de maatschappij. Kansen die deze persoon al sinds dag één heeft. Hetzelfde geldt natuurlijk voor mensen die niet vermogend zijn geboren, maar in hun leven wel veel vermogen hebben opgebouwd. Ook zij gaan meer bijdragen als hun vermogen groeit. Zo dragen de sterkste schouders de zwaarste de lasten.

Vermogen wordt beloond, niet belast
Een logisch verhaal, maar in Nederland is het precies andersom. De sterkste schouders dragen niet de zwaarste lasten. Sterker nog, de sterkste schouders dragen relatief gezien het minst. En dit wordt aangemoedigd in ons belastingstelsel, als gevolg van politieke keuzes de afgelopen twintig jaar zijn gemaakt.

Omdat mensen met veel vermogen nauwelijks belasting betalen, gaat een steeds groter deel van het nationale inkomen naar een kleine groep. Hun vermogen groeit steeds verder, dus hebben ze ook meer en meer inkomen uit dit vermogen. Ons belastingstelsel bevordert dit. Naast hun economische positie, groeit zo ook de machtspositie van vermogende Nederlanders. Ze krijgen macht over wat er gebeurt in de samenleving, maar ook over de politiek. Ze kunnen bijvoorbeeld grote donaties doen aan politieke partijen, daar zijn nauwelijks regels voor.

Het is in Nederland makkelijker om een groot vermogen te laten groeien dan om een klein vermogen op te bouwen. – Jesse Klaver

Een groeiende kloof
Desondanks hoor je vaak genoeg: “Nederland is een socialistisch land, we zijn hier zo gelijk”. Een mooi sprookje, waar helaas niks meer van waar is. De cijfers liegen niet: de allerrijksten worden door het kabinet beloond met mooie belastingkortingen, terwijl mensen met lagere inkomens percentueel verreweg het meest afdragen. Het is niets anders dan compleet onrechtvaardig. Daarom maakt GroenLinks zich hard om deze kloof te dichten en vermogensongelijkheid bij de bron aan te pakken: in het belastingstelsel.

GroenLinks heeft drie voorstellen om de vermogensongelijkheid aan te pakken:
 
1. Initiatiefwet voor een tijdelijke progressieve vermogensbelasting
Op termijn wil GroenLinks dat er belasting wordt geheven op het werkelijke rendement op vermogen. Maar zo’n stelselwijziging kost tijd. GroenLinks vindt dat het repareren van de problemen met de box 3-belasting daar niet op kan wachten. Daarom stelt GroenLinks in onze initiatiefwet voor om niet inkomen uit vermogen, maar vermogens zelf te belasten. In deze tijdelijke regeling betalen mensen met grote vermogens jaarlijks een klein deel van hun vermogen aan de Belastingdienst. Daarbij ontzien we kleine spaarders: alleen over vermogens boven €100.000 (€200.000 voor koppels) hoeft belasting te worden betaald. Deze tijdelijke regeling stellen we in totdat we het daadwerkelijke rendement op vermogen kunnen belasten. Meer info vind je hier.

2. Initiatiefwet voor de aanpak van belastingontwijking
Deze initiatiefwet richt zich op regelingen die belastingontwijking mogelijk maken via Box 2, daarom ook wel de ‘pretbox’ genoemd. Deze belastingbox is er voor mensen met een belang van minimaal 5% van de aandelen, winstbewijzen of stemrecht in een vennootschap. In de praktijk maken vooral zogenaamde ‘directeur-grootaandeelhouders’ (mensen die een bedrijf bezitten en daar zelf bij in dienst zijn) ervan gebruik, maar ook bijvoorbeeld partners bij accountants-, advocaten- en advieskantoren. Volgens het ministerie van Financiën gaat het om ongeveer 400.000 belastingplichtigen met in totaal €400 miljard aan vermogen, van wie een kleine groep het overgrote deel bezit. Meer info hierover vind je hier.

3. Miljonairsbelasting
Naast een belasting op het werkelijk rendement op vermogen, willen we een miljonairsbelasting invoeren: de allerrijksten, met hele grote vermogens, dragen dan jaarlijks een klein deel van hun vermogen af aan belasting. Mensen met een vermogen van meer dan een miljoen gaan jaarlijks 1 procent belasting betalen en 2 procent vanaf een vermogen van twee miljoen. De eigen woning is voor het eerste miljoen vrijgesteld van deze belasting. Meer info hierover vind je hier.

grafiek vermogensongelijkheid