Ten eerste doet het plan niets om de prijsstijgingen te stoppen. Gas is nu al 12 maal duurder dan een jaar geleden. Als deze prijsstijging doorzet, zijn de maatregelen over een paar weken totaal achterhaald. De prijsstijgingen kunnen alleen gestopt worden door de energieprijzen te bevriezen.

Ten tweede helpt het plan mensen met financiële problemen niet genoeg. De compensatie die Rutte IV mensen in energiearmoede biedt, is hooguit de helft van de extra energiekosten die ze nu moeten betalen. Deze mensen hadden voorheen al moeite met de eindjes aan elkaar knopen. Nu wordt het nog onmogelijker gemaakt voor hen. Slechts 20% van het plan wordt besteed aan mensen met lage inkomens. De rest gaat naar lagere btw op energie en minder accijns op benzine. Economen benadrukken dat deze maatregelen vooral de rijkste mensen in Nederland zullen helpen.

“ Slechts 20% van het plan wordt besteed aan mensen met lage inkomens. Economen benadrukken dat de maatregelen vooral de rijkste mensen in Nederland zullen helpen.  ”

Daarnaast heeft het pakket haast geen oog voor verduurzaming. De btw op energie gaat omlaag, maar de btw op isolatiemateriaal en warmtepompen niet. Een campagne voor energiebesparing is nergens te bekennen. Terwijl dit juist nu zo belangrijk is om energieonafhankelijk te worden en geen gas meer te halen uit Rusland. Econoom Matthijs Bouman formuleert het als: “De regering kiest liever voor een dom beleid dat populair is, dan een slim beleid dat niemand snapt.”

Klaver: “Het kabinet wil de accijnsverlaging op benzine doorvoeren zonder het aan de Tweede Kamer voor te leggen. Dat kan niet zomaar: er moet gericht ingegrepen worden om armoede te voorkomen en te stoppen met fossiele brandstoffen. Er is een plan nodig dat daadwerkelijk werkt.” Help gezinnen in armoede door:

1. Energieprijzen te bevriezen
2. Minimumloon en uitkeringen te verhogen
3. Zorgtoeslag te verhogen
4. Bijzondere bijstand te verlenen aan gezinnen die het moeilijk hebben

Klaver: “Zet juist nu in op besparen en verduurzamen door een nationale campagne te starten over energiebesparing: investeren in isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Dit zijn oplossingen voor de lange termijn. Daarnaast moet de energierekening eerlijk verdeeld worden. Olie- en gasbedrijven maken recordwinsten: belast hun overwinsten.”