Vragen van Farah Karimi aan de minister van Buitenlandse Zaken

1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat tien hervormingsgezinde kranten en vier tijdschriften in Iran een verschijningsverbod hebben gekregen? Heeft u kennis genomen van het bericht dat vooraanstaande Iraanse journalisten zijn opgepakt? (1) Heeft u kennis genomen van het bericht dat de constitutionele raad in sommige kiesdistricten opnieuw met het tellen van stemmen is begonnen wat zou kunnen leiden tot het terugdraaien van de uitkomsten van de verkiezingen van mei? Zo ja, hoe beoordeelt u nu de situatie in Iran?

2. Deelt u de analyse dat de machtsstrijd in Iran juist is toegenomen sinds de verkiezingen? Deelt u de mening dat naar aanleiding van de verkiezingsuitslag harde reacties door hardliners verwacht worden?

3. Deelt u de analyse dat het onduidelijk is of er werkelijk duurzame hervormingen in Iran zullen plaatsvinden?

4. Bent u bereid zowel bilateraal als in EU verband krachtig te protesteren tegen de verscherping van de mediawet en het verbod op kranten en tijdschriften door het ministerie van Justitie?

5. Welke consequenties heeft deze escalatie van machtsstrijd voor uw voorgenomen bezoek aan Iran? Bent u het eens met de stelling dat uw reis op dit moment naar Iran een verkeerd signaal is? Bent u bereid af te zien van uw reis naar Iran zolang er geen duidelijkheid bestaat over een duurzame verandering en de mensenrechtensituatie aldaar?

6. Kunt u aangeven, gezien de ontwikkelingen in Iran, wat nu het Iran beleid inhoudt?

7. Bent u bereid deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden?

(1) Volkskrant 25 april ’00