“Weer laten de ministers van Financiën van de EU-landen kansen lopen om grote techbedrijven, net als iedereen, fatsoenlijk belasting te laten betalen”, dat zegt Europarlementariër Bas Eickhout nadat de achtentwintig ministers er dinsdag niet in slaagden om een akkoord te bereiken over het voorstel van de Europese Commissie voor een belasting op digitale diensten.

In maart 2019 buigen de ministers zich over een mogelijk afgezwakte versie van de belasting. Eickhout pleit voor een andere Europese besluitvorming om de macht van bedrijven in te perken.

“De grootste en machtigste bedrijven van deze tijd betalen nauwelijks belasting. De EU laat het daardoor afweten op een van de grootste problemen van deze tijd. Een grote meerderheid van Europeanen willen dat Google, Facebook en Amazon net als kleinere bedrijven fatsoenlijk belasting betalen, maar het komt er simpelweg niet van zolang ieder individueel land een vetorecht heeft”, zegt Eickhout.

Adviesrecht

Maandag stemde de commissie Economische Zaken van het Europees Parlement wel in met een belasting op digitale diensten. Aangezien belastingbeleid echter een exclusieve bevoegdheid is van lidstaten, heeft het Europees Parlement slechts adviesrecht. De ministers slaan dit advies dus in de wind.

Eickhout wijst erop dat het gebrek aan voortgang in de strijd voor eerlijke belastingen uiteindelijk een politieke keuze is.

“Het Europees verdrag biedt voldoende ruimte om maatregelen te nemen voor een eerlijkere interne markt, inclusief het tegengaan van belastingontwijking. Verschillende lidstaten blijven echter hun nationale belastinglokkertjes met hun vetorecht verdedigen. Zolang dit niet verandert, blijven burgers het afleggen tegen de belangen van multinationals”, aldus Eickhout.