Dinsdagochtend stemden de parlementscommissies voor Economische Zaken en Burgerlijke Vrijheden in met de voorstellen van Europarlementariër Judith Sargentini om het witwassen van crimineel geld, het financieren van terrorisme en het ontduiken en ontwijken van belasting moeilijker te maken. Dat is een aanscherping van de wetgeving die Sargentini al in 2015 door het Europarlement loodste.

Jaarlijks lopen landen in en buiten Europa miljoenen mis door belastingontduiking en ontwijking. Ingewikkelde bedrijfsconstructies en brievenbusfirma’s maken het makkelijk voor personen om geld te verstoppen. Geld dat hard nodig is voor het draaiend houden van onze ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en scholen. Ook ontwikkelingslanden worden de dupe van geld dat onbelast het land verlaat en niet gebruikt kan worden voor de opbouw van de samenlevingen aldaar.

Na de terroristische aanslagen in Europa en de onthullingen van de Panama Papers besloot de Europese Commissie om de bestaande anti-witwaswetgeving versneld aan te passen. Ze wil dat EU-landen de vierde anti-witwasrichtlijn uiterlijk aankomende zomer al omzetten in nationale wetgeving.

Rapporteur

Sargentini was eerder al verantwoordelijk rapporteur om de wetgeving door het Europees Parlement te loodsen en om daarna overeenstemming te vinden met de verantwoordelijke Europese ministers. Ondanks aanvankelijk verzet slaagde Sargentini erin om EU-landen te verplichten om een openbaar register op te stellen met daarin de uiteindelijk belanghebbende achter bedrijfjes en postbussen, het zogenaamde UBO-register.

Toen al probeerde Sargentini om ook trusts in dat register op te nemen; een constructie die veel gebruikt wordt in het Verenigd Koninkrijk. Door druk van de toenmalige Britse premier David Cameron lukt dat toen niet. Een jaar later, bleek dat Cameron profiteerde van een door zijn vader opgezette trust die via Panama belasting bleek te ontwijken. Sargentini wil deze maas in de wet zo snel mogelijk dichten.

Sargentini is blij dat de Europese Commissie en het Europarlement Parlement bereid zijn dit gat te dichten. “Ieder bedrijf of persoon dat nog een loophole kan vinden om aan transparantie te ontsnappen is er een te veel. De EU mag geen oogje toeknijpen voor belastingontwijking.”

Sargentini’s voorstellen

  • Sargentini krijgt steun bij haar collega-Europarlementatiërs voor het instellen van een openbaar UBO-register dat alle ondernemingen en trusts dekt, zodat begunstigden zich niet achter allerlei schimmige constructies kunnen schuilen.
  • Verder is er een meerderheid voor het voorstel van de Europese Groenen om een bredere registratieplicht voor trusts in te stellen, zodat bijvoorbeeld criminele Panamese trusts die in de EU opereren niet onder de radar blijven.
  • Daarnaast pleit Sargentini voor een hardere aanpak van derde landen die bekend staan als financiers van terrorisme.
  • Ook willen Europarlementariërs de samenwerking tussen en binnen bevoegde autoriteiten verbeteren. Nu blijkt nog te vaak dat constructies door de mazen van verschillende landen door glippen.

Met de stemming in de commissies krijgt Sargentini het mandaat om namens het Europees Parlement te onderhandelen met de Raad van Europese ministers over de aanpassingen van de vierde anti-witwasrichtlijn. Wel moet het dossier volgens de nieuwe proceduregels van het Parlement eerst via de plenaire vergadering. De onderhandelingen met de Raad kunnen dan waarschijnlijk in maart beginnen.