Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) moet de inkomensgrens voor sociale huurwoningen oprekken. Zo kan het tekort aan huurwoningen voor middeninkomens worden beperkt. De afgelopen week heeft de Europese Commissie tijdens een hoorzitting bepaald dat lidstaten zelf hun eigen inkomensgrens mogen bepalen als het gaat om sociale verhuur. Minister Spies heeft deze mogelijkheid niet benut. GroenLinks vraagt haar opvolger gebruik te maken van de geboden ruimte.
Tweede Kamerlid Linda Voortman: “De huidige inkomensgrens zorgt ervoor dat heel veel mensen niet meer betaalbaar kunnen wonen. De PvdA is dit met me eens, de partij stelde nog in haar verkiezingsprogramma dat de starre grens te krap is en van tafel moet. Ik verwacht dat de PvdA ook na de formatie woord houdt. Minister Blok moet de inkomensgrens verhogen om wonen weer betaalbaar te maken.”
Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat zoektijd voor mensen met een inkomen tot 38.000 euro met maar liefst 52% is gestegen sinds de invoering van de inkomensgrens. Zij moeten nu meer dan 3 jaar wachten op een betaalbare woning. Dit zorgt voor verstopping van de woningmarkt. De echte problemen blijven zo liggen, aldus Voortman.
Voortman: "Europa staat het verhogen van de inkomensgrens voor sociale huur niet langer in de weg, maar nog gebeurt er niks om de grens te verhogen. Donner en Spies gaven nooit thuis. Ik ga ervanuit dat Blok afrekent met hun slappe houding en nu eindelijk kiest voor de huurders. Zij en de sociale huursector zijn gebaat bij een hogere huurgrens."
Mensen met een inkomen van 34.085 euro komen sinds de inkomensgrens niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Uit inkomensberekeningen van het Nibud blijkt dat de groep mensen met een inkomen van rond de 35.000 euro, gezien de hoogte van hun inkomen, juist zijn aangewezen op de sociale huurmarkt. Voortman wil dat Minister Blok de inkomensgrens verhoogt naar 43.000 euro zodat mensen op de sociale huurmarkt weer betaalbaar kunnen wonen.
Schriftelijke vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Wonen en Rijksdienst over de berichtgeving dat Nederland haar eigen inkomensbeleid mag voeren als het gaat over sociale verhuur.
1. Hebt u kennis kunnen nemen van het bericht 'Spies maakt ruimere toewijzing coporatiewoningen mogelijk' op www.woonbond.nl d.d. 30 oktober 2012?
2. Kunt u reageren op de bevindingen van het Planbureau voor de Leefomgeving dat sinds de invoering van de inkomensgrens van 34.085 euro de zoektijd voor de verschillende inkomensgroepen aangewezen op de sociale verhuur aanmerkelijk is gestegen (52% voor inkomensgroep tussen de 34.000 euro en 38.000 euro en 34% voor de inkomensgroep tussen de 38.000 euro en 43.000 euro)?
3. Kunt u aangeven waarom u, ondanks het feit dat de Europese Commissie heeft aangegeven dat lidstaten hun eigen inkomensgrens mogen bepalen, ervoor gekozen heeft om de inkomensgrens van 34.085 euro te behouden?
4. Kunt u inzichtelijk maken waarom u heeft gekozen voor 10% extra toewijzingsruimte voor huishoudens met een inkomen van maximaal 38.000 euro en niet voor de verhoging van inkomensgrens?
5. Deelt u de mening dat huishoudens met een inkomen van 34.085 euro aangewezen zijn op de sociale verhuur en kunt u aangeven welke gevolgen de inkomensgrens voor deze huishoudens heeft? Zo nee, waarom niet?