GroenLinks wil al langer dat de Kooksfabriek 2 gesloten wordt. Het RIVM heeft recent vastgesteld dat de kooksfabrieken van Tata Steel hoofdverantwoordelijk zijn voor de uitstoot van kankerverwekkende PAK-stoffen. Omwonenden van de staalfabriek in IJmuiden hebben ook beduidend meer last van hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. GroenLinks vindt het niet nodig dat de kooks die nodig zijn voor de staalproductie zelf geproduceerd worden, met alle schade van dien.

Kauthar Bouchallikht (Tweede Kamerlid GroenLinks): “We weten al langer dat Tata Steel de omgeving vies en de mensen ziek maakt. Dat het meest vervuilende onderdeel van de fabriek nog tot 2030 open mag blijven is bizar. Economische motieven mogen niet boven gezondheid en klimaat gaan.”

GroenLinks wil ook dat er snel een analyse komt naar devermeende gezondheidswinst van het Groenstaalplan waar Tata Steel zich op richt. Want op dit moment blijkt uit onderzoek dat de aanwezige hoeveelheid schadelijke stoffen veel hoger ligt dan werd verondersteld door Tata Steel. Tata Steel heeft aangekondigd toe te werken naar een groenere productie, maar dit is een traag proces met weinig succes. Tot 2030 worden er geen verbeteringen ingevoerd die leiden tot een verbetering qua uitstoot voor de omgeving en het klimaat.