In Europa staat het recht op abortus op steeds meer plekken onder druk. Nederland heeft een lange traditie en veel expertise op het gebied van abortushulp aan vrouwen uit het buitenland. Eén op de tien abortussen in Nederland is bij een vrouw uit het buitenland, in toenemende mate uit Polen. Maar de afstand en kosten zijn groot. Soms voelen vrouwen zich daarom genoodzaakt voor illegale en onveilige abortussen te kiezen.

Vrouwen zouden sneller en veilig geholpen kunnen worden als ze een telefonisch consult kunnen krijgen en de abortuspil per post naar hen toekomt. Telemedicatie bij de abortuspil is veilig en effectief, blijkt uit verschillende onderzoeken. In de UK en de VS gebeurt dit al, en de ervaringen zijn daar goed. Maar volgens de Nederlandse geneesmiddelenwet is verzending van medicijnen per post alleen toegestaan na een fysiek consult.

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet wil nu dat de minister van VWS per ministeriële regeling vaststelt dat telemedicatie bij abortus is toegestaan als de vrouw in kwestie “niet redelijkerwijs in de gelegenheid kan worden gesteld om zelf een kliniek te bezoeken”. Op dit moment zijn dat vrouwen in Polen en Malta. Voor hen wordt het dan mogelijk een teleconsult te doen bij een Nederlandse arts.

Het recht op abortus houdt niet op aan de grens.
“Het recht op abortus houdt niet op aan de grens. Vrouwen buiten ons eigen land verdienen onze solidariteit. Mijn voorstel biedt een legale route van abortuspillen aan Poolse vrouwen en is niet in strijd met het Poolse recht. Dat biedt vrouwen daar een veilige uitweg”, zegt Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks).

Om informatie te verzamelen voor de initiatiefnota reisde Corinne Ellemeet afgelopen week naar Warschau. Daar sprak zij onder andere met parlementariër en vrouwenrechtenvoorvechtster Wanda Nowicka over de groeiende verslechtering van toegang tot abortus. En met abortusactivisten Natalia Broniarczyk en Justyna Wydrzyńska, die een gevangenisstraf van 3 jaar boven het hoofd hangt vanwege haar inzet. De hoorzitting is 14 maart en de uitspraak is 27 maart.

Toegang tot abortus voor iedereen
Corinne Ellemeet zet zich als Tweede Kamerlid al jaren in voor het recht op goede abortus. Zij was mede-initiatiefnemer van nieuwe wetgeving die abortuszorg in Nederland verbetert, door de vaste beraadtermijn uit de wet te schrappen. En zorgde voor de wet die het mogelijk maakt dat niet alleen de abortuskliniek, maar de ook bij de huisarts de abortuspil kan voorschrijven. Momenteel werkt ze aan een initiatiefwet om abortus uit het Wetboek voor Strafrecht te krijgen.