Internationaal samenwerkende onderzoeksjournalisten onthulden donderdag dat 343 multinationals vrijwel geen belasting betalen dankzij geheime belastingafspraken, zogenaamde tax rulings, in Luxemburg. Dit nieuwe bewijs toont aan dat de Luxemburgse overheid op grote schaal belastingontwijking faciliteerde. Ook in Nederland maken veel bedrijven vooraf belastingafspraken maken met de Belastingdienst. GroenLinks wil dat er zowel op Europees niveau als in Nederland een einde komt aan belastingontwijking door multinationals.

Europarlementariër Bas Eickhout: "Jean-Claude Juncker heeft als voorzitter van de Europese Commissie, maar zeker als voormalig Luxemburgse premier en minister van Financiën iets te bewijzen: gaat hij zich in het publieke belang inspannen voor een Europese aanpak van belastingontwijkende multinationals? Of houdt hij belastingparadijzen als Luxemburg en Nederland de hand boven het hoofd? Hij kan dat doen door snel concrete maatregelen te nemen."

GroenLinks heeft een debat in het Europees Parlement aangevraagd met Juncker. "Het zou eurcommissaris Frans Timmermans, als aanvoerder van de sociaaldemocraten binnen de Europese Commissie, sieren als hij steun uitspreekt voor harde actie."

GroenLinks vraagt van de Europese Commissie om meteen op drie vlakken actie te ondernemen:

  1. Ten eerste is het zaak dat de Europese Commissie van Juncker een voorstel presenteert dat de verplichte rapportage van banken over hun belastingafdrachten per land (vanaf 1 januari 2015) uitbreidt naar alle multinationals.
  2. Ten tweede moet het voorstel doen om de Europese grondslag voor de vennootschapsbelasting uit te breiden met een minimumtarief.
  3. Tenslotte moet de Europese Commissie haar werk intensiveren en uitbreiden in de onderzoeken naar belastingafspraken van individuele bedrijven met landen die mogelijk in strijd zijn met de Europese mededingingsregels. De belastingafspraken van Starbucks met de Nederlandse autoriteiten zijn als eerste stap al onderwerp van zo'n onderzoek.

"Voor sommige van deze maatregelen is helaas unanimiteit van de EU-landen vereist", legt Eickhout uit. Het kabinet verschuilt zich steeds achter internationale processen tegen belastingontwijking om zelf geen stappen te zetten. Nederland kan en moet in Europees verband van dwarsligger tot koploper worden. "Het is absurd en funest voor publieke voorzieningen dat multinationals in veel gevallen in Europa minder dan een procent effectieve belasting betalen, terwijl de meeste EU-landen keer op keer in hun uitgaven moeten snijden om de begrotingen op orde te krijgen."