In heel Nederland hebben mensen de afgelopen zes maanden een schatting gekregen van hun eerlijke huurprijs via de online huurcalculator. De berekening kijkt naar objectieve standaarden, bijvoorbeeld naar het aantal vierkante meters woonruimte, de beschikbaarheid van buitenruimte en bijvoorbeeld de kwaliteit van keuken en badkamer.

Uit de gegevens blijkt dat deelnemers uit met name Haarlem, Utrecht en Amsterdam te veel huur betalen, oplopend tot wel 430 euro te veel per maand. De data laten zien dat het probleem niet beperkt is tot de Randstand. Ook deelnemers in bijvoorbeeld Groningen, Den Bosch en Maastricht betalen honderden euro’s per maand te veel.

De wijze waarop de online calculator werkt komt overeen met de wijze waarop de huurprijs van sociale huurwoningen wordt berekend. Dat zijn woningen tot 720 euro. De GroenLinks-calculator gaat uit van een huurgrens van 1350 euro. Dat is de nieuwe grens die GroenLinks graag wil invoeren.

Daarvoor heeft GroenLinks vandaag de initiatiefwet Eerlijk Huren ingediend. De wet voorkomt dat huisjesmelkers en speculanten de schaarste aan woonruimte misbruiken om huurprijzen steeds verder op te schroeven. Als de initiatiefwet wordt aangenomen, daalt de huur van zo’n 95% van de woningen met soms honderden euro’s.

Huren in heel Nederland honderden euro's te hoog.