GroenLinksGesprek over de formatie

Bekijk hier de hele video op YouTube.

GroenLinksGesprek

Speech van Jesse Klaver

Vorige week vrijdag hebben wij samen met de Partij van de Arbeid verteld: wij gaan samen één onderhandelteam vormen. Wij gaan samen onderhandelen, als het ooit al tot gesprekken komt, want vooralsnog zijn er weigerachtige politici die überhaupt over de inhoud willen praten. Het lijkt wel alsof ze bang zijn dat het over die inhoud gaat. Maar stel je voor dat het zover komt, dan trekken wij daarin samen op. Ik wil dat in een iets bredere context plaatsen.

Ik loop al onwijs lang mee binnen GroenLinks. En het gaat al heel lang over linkse samenwerking. Iedere keer zeiden we: we moeten met elkaar optrekken. Om eerlijk te zijn is dat te vaak niet gelukt, en hebben we ons tegen elkaar uit laten spelen. Wat we nu hebben gezegd is: wat er ook gebeurd, dat laten we niet meer gebeuren. Omdat de idealen waar wij voor staan te belangrijk zijn om alleen onze verschillen uit te vergroten.

Toen een paar weken geleden het IPCC-rapport uitkwam hadden we het over 2007. Alles wat er nu uit dat rapport kwam, stond er toen ook al in. Ja, het is nu nog alarmerender, maar het is niet dat we het niet wisten. En als we nu berichten lezen in de coronacrisis over kinderen in het onderwijs die uit een achterstandspositie komen, dat die nog slechtere kansen hebben, laten we dan niet doen alsof dat gebeurd is vanwege corona. We wisten dit allemaal al.

We leven in de 21e eeuw. Er is geen probleem met de hoeveelheid data en informatie die we hebben. Alles wat we nu zien, de grote problemen van onze tijd: het vinden van een huis in Nederland, het aanpakken van klimaatverandering, het aanpakken van ongelijkheid, we weten wat het probleem is maar het ontbreekt aan de oplossingen. Zolang ik mij kan herinneren, en zolang ik in de politiek zit zijn er rechtse kabinetten geweest. Dat willen wij een halt toeroepen. Dat is waarom wij onze handen in elkaar slaan. En waarom we hebben gezegd, we gaan kijken hoe we dat de komende tijd nog verder kunnen versterken.

In zo’n samenwerking kun je gemakkelijk zeggen, en daar is het vaak op stukgelopen, wat noemen we eerst? Is het dan eerst groen? Of is het dan eerst links? Maar wat we met elkaar moeten snappen is dat de problemen, de sociale problemen en de problemen die er ecologisch zijn, allemaal dezelfde oorzaak hebben.

GroenLinksGesprek

De reden dat de aarde en mensen worden uitgeput hangt samen met een economisch systeem dat erop is gericht om grote bedrijven zoveel mogelijk winst te laten behalen, zodat miljardairs alleen maar rijker worden, zodat ze naar de maan kunnen. In plaats van elkaar te bestrijden en te doen alsof het ene onderwerp belangrijker is dan het andere, kijken we naar het grotere probleem, het grotere plaatje. Wat nodig is, is fundamentele verandering in Nederland, fundamentele verandering in de wereld, en die bereik je alleen als je met elkaar samenwerkt. Zodat we dat economisch systeem laten werken. Zodat het eerlijk is, zodat mensen gelijke kansen hebben. Zodat jongeren niet bang hoeven te zijn voor hun toekomst, maar daar vrolijk en met optimisme naar toe kunnen kijken. En dat we daarmee juist tegelijkertijd de klimaatcrisis aanpakken. Het is niet het een of het andere, en dat is voor mij het bijzondere van dit moment.

Er zijn op dit moment twee grote crisissen waar we voor staan. De toenemende ongelijkheid, en de klimaatcrisis. Als we niet binnen tien jaar keihard ingrijpen is het te laat. En die twee die ontmoeten elkaar. Wat is er dan mooier dan wanneer de sociaal-democraten en de groenen hier in Nederland zeggen: we werken met elkaar samen om die uitdagingen aan te pakken. Wat ons betreft gaan we dat in een kabinet doen, als die anderen durven te gaan praten. Wij zijn daartoe bereid. Niet omdat ik het CDA zo’n stabiele partij vind. Niet omdat ik Mark Rutte zo’n aardige man vind. Maar omdat Nederland het nodig heeft dat er verandering komt. Maar we zijn ook bereid om keihard oppositie te voeren met elkaar samen, als er weer een rechts kabinet komt wat vier jaar stilstand belooft. Dat is waar we nu voorstaan, en dat is waar ik echt naar uitkijk. Om samen op te trekken. De afgelopen weken waren heel mooi, en dat gaan we nog veel mooier maken wat mij betreft.

Afbeelding van 2 mensen op het GroenLinks congres in 2019

Sluit je aan bij onze beweging

Wij weten dat het kan: een eerlijk, groen en zorgzaam Nederland.

En om dit te bereiken hebben we jou nodig!