Het moet voor mensen die volledig of deels blind of doof zijn veel eenvoudiger worden om programma’s van de NPO te volgen. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld roept het kabinet op om samen met de publieke omroep en mensen die de programma’s nu niet kunnen volgen goede afspraken te maken, zodat programma’s veel vaker van audiodescriptie of een doventolk worden voorzien.

In de voorbije maanden hamerde Westerveld regelmatig bij minister Slob (Media) op de toegankelijkheid van de NPO voor mensen met een audiovisuele beperking. Collega-parlementariërs van andere partijen deden hetzelfde bij minister De Jonge (VWS). Antwoorden zijn echter tot op heden ontwijkend. De bewindslieden wijzen naar elkaar, naar de NPO, naar de hoge kosten of het ontbreken van de juridische plicht.

Tot onvrede van Westerveld. ‘ Juist voor mensen met een beperking is het enorm belangrijk dat zij toegang hebben tot informatie. En samen met anderen kunnen genieten van tv-programma’s.. De publieke omroep is van ons allemaal en juist daarom zou iedereen ook toegang moeten hebben. Ik vraag de minister niet om morgen met een pasklare oplossing te komen, maar ik ben het wel zat om van het kastje naar de muur te worden gestuurd.’

Het voorstel kan op bijval rekenen in de Tweede Kamer: het werd met algemene stemmen aangenomen.